Massedistraksjonsvåpen

KOMMENTAR: Burka er manna fra himmelen for politikere i motgang.

Foto: Ahmad Masood/Reuters/Scanpix
Foto: Ahmad Masood/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Det er virkelig ikke rart at regjeringspartier over hele Europa nå kjører burkadebatt for alt det er verdt. I en situasjon der urolige befolkninger rammes av finanskrisens ødeleggelser, industridød, masseoppsigelser og klimaendret ekstremvær, er det bare én ting å gjøre for upopulære høyrepolitikere som vil bli gjenvalgt: Snakk om noe annet.

Burkaen er det perfekte weapon of mass distraction. Det er en uslåelig verdipolitisk enkeltsak som med et knips fortrenger andre saker fra medienes dagsorden. Det spiller ingen rolle at dette forhatte plagget knapt finnes på europeiske gater. En studie fra Danmark fant 3 — tre — burkabærere i hele landet. I Frankrike fant overvåkningspolitiet (!) at av landets 63 millioner innbyggere er det bare 1900 som går med heldekkende slør. Siden Frankrike har Europas største muslimske befolkning, gir dette en god indikasjon om hvor ytterst marginalt dette fenomenet er i vår del av verden.

Like fullt har angrep på burkaen fungert som en ideell symbolsak for blant andre president Sarkozy («burkaen er ikke velkommen i Frankrike»), statsminister Løkke Rassmussen i Danmark («riv burkaen av kvinnene») og statsminister Reinfeldt i Sverige («jeg synes ikke kvinner bør vise seg offentlig i det plagget»). I Danmark har regjeringen sagt rett ut at den islamistiske trusselen — symbolisert ved burkaen — er den største utfordringen det danske samfunnet står overfor i dag. Slik knytter de den hjemlige kampen mot burkaen sammen med krigen som føres i Afghanistan, og gjør begge deler til avgjørende frontavsnitt i «vår tids kalde krig». Burkabærerne blir femtekolonister. De er en indre fiende, og det er oss mot dem. Den eneste måten vi kan føle oss trygge på, er å rive av dem sløret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer