Massedød blant svenske fildelingssider

19 av 28 kjente fildelingssider er lagt ned etter Pirate bay-dommen.

VIL FILDELE:
Demonstranter utenfor Tingretten i Stockholm mandag før starten av rettssaken mot personene bak det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay.
Foto:  Bertil Ericson / SCANPIX
VIL FILDELE: Demonstranter utenfor Tingretten i Stockholm mandag før starten av rettssaken mot personene bak det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På bare noen dager har 19 av 28 kjente fildelingsider i Sverige blitt lagt ned, melder den svenske avisen Dagens Nyheter.

Grunnen er dommen mot fildelingsiden Pirate Bay og ett brev fra Antipiratbyrån.

Les brevet her!

Dette skal inkludere Nordicbits, Powerbits, Piratebits, MP3nerds, SeedIT og Wolfbits.

28 fildelingssider
Ifølge Antipiratbyrån finnes det 28 større nettsider i landet som aktivit bruker bittorent-teknologien. Av disse har 12 lagt ned sin virksomhet etter den fellende dommen mot Pirate Bay.

DEMONSTRERENDE PIRATER: Fra en demonstrasjon for fildelingssiden «Pirate Bay» i Stockholm. Foto: SCANPIX
DEMONSTRERENDE PIRATER: Fra en demonstrasjon for fildelingssiden «Pirate Bay» i Stockholm. Foto: SCANPIX Vis mer

Les hele dommen her!

Mange av sidene har sluttet å respondere og gir bare en feilmelding om du går inn på dem, melder Computerworld.  Andre videresender deg til annonser og siden Nordicbits.org gir deg en forklaring på hvorfor de ga seg.

- Under disse omstendighetene må vi stenge siden, skrives det.

- Vi har ikke tid til å kode, vi har ingen interesse av å gjøre det og vi har ikke mer penger. Den største grunnen er The Pirate Bay-saken. Vi takker alle som gjorde Nordicbits mulig; brukerne, opplasterne, «seederne», moderatorne og administratorene, skriver de videre, før de avslutter med sin tekstbaserte gravstøtte:

«RIP Nordicbits (2005-04-10 - 2009-04-17)»

Sendte brev
Senere har Antipiratbyrån sendt ut brev til de resterende fildelingsidene. I brevet minner de om dommen mot Pirate Bay, hvor personene bak ble dømt til ett års fengsel og rundt 30 millioner kroner i bøter. Antipiratbyrån oppfordrerer alle til å fjerne fildelingsfiler med opphavsbeskyttet innhold.

- Syv av de som har fått brevet har lagt ned siden, eller sier de skal legge ned siden innen tidsfristen. Tre er aventende. Det er gledelig at ett brev kan løse så mye, sier Henrik Pontén, jurist i Antipiratbyrån. Han beskriver det som en stor framgang for byråets arbeid.

- Dette er spesielt viktig for dem som forsøker å bygge opp lovlige tjenester. Framfor alt viser det at rettslige skritt har en effekt, sier han.

Flere kan bli lagt ned

Ifølge Torrentfreak.com går nå ryktene i miljøet om at enda et dusin sider skal gi seg i tiden fremover. Swebits skal ha stengt trackeren, uten å ha stengt ned selve nettsiden. Det kan dermed se ut til at bransjens dom over Pirate Bay har fått den effekten de håpet på. Men interessant nok, er Piratebay.org tilsynelatende fullt operativ fortsatt.

Leserne på «pirat-nettavisen» forteller at også andre trackere enn de omtalte er nede for telling, og lurer nå på hva som skjer, melder Computerworld. 

PIRATHAVNA: Logoen til Pirate Bay, verdens største fildelingsside.
PIRATHAVNA: Logoen til Pirate Bay, verdens største fildelingsside. Vis mer

- Feiginger! sier en av de som har kommentert artikkelen.

- Hvorfor stenge disse, når den mest kjente siden ikke er påvirket? Hvor er ballene deres, Sverige?

PIRATER:
Fra søndagens pressekonferanse med Piratbyrån og The Pirate Bay i Stockholm, dagen før  rettssaken mot  The Pirate Bay startet i Stockholms tingsrett.
Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
PIRATER: Fra søndagens pressekonferanse med Piratbyrån og The Pirate Bay i Stockholm, dagen før rettssaken mot The Pirate Bay startet i Stockholms tingsrett. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer