Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Massedød for platebutikkene i Norge

Byer renskes for platesjapper. Spillbransjen overtar!

(Dagbladet.no): - Nei, vi skal ikke tilby en eneste plate, forteller Niall Lawlor, managing director for EB Games/Gamestop, på telefon fra Malmö.

Hans kjede er i ferd med å overta Free Record Shop, og skal i løpet av kort tid etablere 60 nye butikker i Norge. Dermed er det mange nye tettsteder som står helt uten platebutikker.

- Spillindustrien er noe som hører framtida til. Vi tror ikke det er mulig å tjene penger på cd-plater lenger, sier Lawlor.

Platekompaniet er rolige

Bodø er én av byene som blir uten platesjapper når Free Record Shop forsvinner til sommeren.

- I tillegg blir Tromsø, Mo i Rana og Harstad hardt rammet - samt en rekke tettsteder, sier Håkon Gjesvik hos platedistributør Musikkverket til NRK kulturnytt.

- Fra Drammen og oppover i Mjøndalen-området er det én musikkjedebutikk. I Trondheim forsvinner fem av sju musikkutsalg. Det blir et mannefall i noen områder.

Og Platekompaniet er ikke nødvendigvis klar til å rykke inn der den tidligere konkurrenten trekker seg ut.

I GLADERE DAGER: Morten Abel signerte plater på Free Record Shop på Egertorget i 2003. Om kort tid overtas platesjapper over hele landet av en spillkjede. Foto: TORE BERGSAKER
I GLADERE DAGER: Morten Abel signerte plater på Free Record Shop på Egertorget i 2003. Om kort tid overtas platesjapper over hele landet av en spillkjede. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer

- Vi har lenge operert med en liste på cirka 15 steder der vi ønsker å etablere oss. Den listen har ikke endret seg nevneverdig etter oppkjøpet av Free Record Shop, sier Platekompaniets kjedeleder Rolf Presthus til Dagbladet.no.

Gleder seg ikke

Han bekrefter imidlertid at Platekompaniet ønsker å etablere seg i Bodø, og håper det kan bli fortgang i den prosessen nå.

- Ville dere fortsatt tjent penger om dere ikke også solgte spill og dvd\'er?

- Jeg tror det kunne gått, men da måtte vi satset på mindre butikker med færre ansatte. Man må utvikle seg - dagens forbrukere er ikke bare interessert i musikk, men også i spill og film, sier Presthus.

Han frykter at Free Record Shops nedleggelse får alvorlige konsekvenser for musikkbransjen, og gleder seg overhodet ikke over konkurrentens fall.

- Dette kan føre til at plateselskapene blir reddere for å satse, at det blir færre tv-kampanjer og at totalmarkedet synker. Det er ingen god situasjon.

Vil bygge opp bransjen

image: Massedød for platebutikkene i Norge

Gamestop har allerede 17 butikker i Norge, under navnet EB Games. Disse skal skifte navn til Gamestop, og Niall Lawlor håper den første butikken i den nye kjeden vil åpne i Oslo i slutten av april.

- Er det realistisk å tro at man kan drive spillbutikk på tettsteder der musikksalg ikke er lønnsomt?

- Ja, vi tror det, og vi vil satse på steder med mindre enn 20 000 innbyggere. Vi tror at vi kommer til å ha en svært positiv innvirkning på spillbransjen som helhet. Vi gleder oss til å være med på å bygge opp spillindustrien i Norge, sier Lawlor.

Han tror deres største fortrinn framfor konkurrentene er at de tilbyr innbytte av gamle spill - slik at man kan få kjøpt brukte spill til gode priser og få penger eller bonuspoeng ved å levere inn spill man er ferdig med.

BYGGER BRANSJEN: Gamestop håper å bidra til spillindustriens vekst i Norge. Her er Magnus Vik i gang med å etterfylle hyllene spillet «Half-life 2» i 2004.
SATSER BREDT: Platekompaniet og kjedeleder Rolf Presthus synes det er synd at Free Record Shop forsvinner.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media