Massemord i Sovjet

Klaustrofobisk thriller fra Stalins dager.

BOK: En massemorder er løs, men myndighetene nekter å akseptere at noe sånt finnes i idealsamfunnet Sovjetunionen. Dermed er det opp til politimannen Leo Dermidov å oppklare saken på egen hånd, selv om han risikerer å ødelegge både liv og karriere på veien.

Overvåking

Det var ingen spøk å være politimann i det gamle Sovjetunionen, spesielt ikke på Stalins tid. Selv om man var en del av maktapparatet, var man likevel under konstant overvåking, og veien fra suksess til undergang var kort. Utfordret man systemet på noen som helst måte, risikerte man å havne i unåde, og konsekvensene var store i et land hvor et menneskeliv hadde liten verdi.

«Barn 44» er en uhyggelig og klaustrofobisk thriller, hvor hovedpersonen står i konstant fare for å bli sin egen verste fiende. En rekke barn er drept, og drapene er utført på mer eller mindre samme måte og på en rekke steder i landet. Leo begynner å ane en sammenheng, men han blir motarbeidet av både kolleger og overordnede. Etter kort tid blir han degradert, og han og kona blir tvangssendt fra Moskva i unåde.

Maktskifte

Handlingen foregår hovedsakelig mellom februar og juli i 1953, som neppe er en tilfeldig valgt periode. For allmektige Josef Stalin døde i mars det året, og maktskiftet førte til reformer i det totalitære sovjetsamfunnet. Leo får da også merke både ned- og opptur i de forskjellige regimene, og den kunnskapsrike debutanten Tom Rob Smith klarer på en dyktig og ubehagelig måte å skildre den paranoide stemningen i et land hvor alle passer på alle.

Samtidig er den sentrale kriminalintrigen tatt godt hånd om, og avslutningen byr på store overraskelser. Alt i alt er «Barn 44» både original og spennende, men samtidig er det noe dypt ironisk over en thriller om en massemorder i et regime hvor den øverste lederen godkjente dødsdom eller fengsel i stor skala for alle som sto i opposisjon til makthaverne.