Massestripping for frihet

Slik ble Venezuelas frigjøringshelt hyllet.

(Dagbladet.no): Mellom 1500 og 2000 mennesker kledde av seg foran nasjonsymbolet i Venezuela, statuen av frigjøringshelten Simon Bolivar.

Der poserte de liggende, stående og i andre posisjoner for den amerikanske fotografen Spencer Tunick. Han instruerte alle nakenmodellene via megafon.

- Vær stille. Ned med hodene! ropte Tunick.

- Det er noen folk der borte med klær, få dem bort! fortsatte fotografen før han fikk det som han ville.

Goden vibrasjoner

På forhånd var det 7800 venezuelanere som hadde meldt seg på til fotograferingen, men de fleste uteble fra oppstillingen i hovedstadens paradegate i går.

En av de som deltok på den to timer lange fotoseansen var 23 år Harold Valasques. I forkant av oppmøtet hadde han vært svært nervøs, fortalte han til nyhetsbyrået AP.

- Jeg tok på meg de letteste klærne i morges, fordi jeg visste jeg ikke skulle ha dem på meg så lenge, sa Velasquez til AP.

STRIPPING FRIGJØR: Tanken bak fotoseansen i regi av Spencer Tunick var at modellene skulle gi slipp på de indre sperrene. Foto: EPAScanpix/
STRIPPING FRIGJØR: Tanken bak fotoseansen i regi av Spencer Tunick var at modellene skulle gi slipp på de indre sperrene. Foto: EPAScanpix/ Vis mer

Etter hvert som han og de andre kom i gang med poseringen forsvant nervøsisteten.

- Det var gode vibrasjoner, en god positiv energi blant alle de involverte. Jeg følte meg frigjort, fortalte Velazquez videre.

Han og de andre frivillige nakenmodellene måtte tåle tilrop og applaus fra andre fremmøtte.

Arrestert for nakenfotografering

Fotografen, som opprinnelig er fra Brooklyn i New York, har tatt bilder nakne mennesker på offentlige steder verden rundt siden 1992, og er flere ganger blitt arrestert under fotografering i USA.

Tunick forklarer hvorfor han liker å ta nakenfotografier.

- Kroppen representerer skjønnhet, kjærlighet og fred.

- Det er mye skjønnhet og energi i folk.

I går var Tunick glad for å kunne utfolde kreativiteten i Venezuela, hvor folk har en dypere hudfarge.

- Jeg vil at folk med farge skal posere og komme ut å delta i mitt arbeid. Jeg var svært heldig, sa Tunick.

<B>ETABLERT NAKENFOTOGRAF:</B> Amerikanske Spencer Tunick har tatt bilder av nakne mennesker på offentlige steder siden 1992.
<B>HUGO VAR IKKE MED:</B> Venezuelas president Hugo Chavez, som ofte har lånt fra Simon Bolivars retorikk, deltok ikke på fotoseansen.