NB! STERKE BILDER: NRK Brennpunkts dokumentar, «Griseindustriens hemmeligheter», er basert på skjulte opptak fra flere grisefarmer i Norge. Her innrømmer flere bønder at noe av det de gjør, er på kant med loven. Video: Piraya Film / NRK Brennpunkt Vis mer

«Griseindustriens hemmeligheter»

Massiv kampanje etter dokumentar: - Rystet og forbanna

Gilde flesker til. Innfører strengere regler og varsler utestengelser etter Brennpunkts avsløringer om rystende forhold i norsk svineproduksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» er basert på skjulte opptak fra flere grisehus i Norge.

Norun Haugen jobbet ved totalt 13 grisefarmer undercover i fem år med et skjult kamera i BH-en. Det har resultert i dokumentaren som nå ryster både industrien og har ført til sterke reaksjoner.

Om man åpner norske papiraviser i dag, torsdag, vil det imidlertid åpenbare seg en annen virkelighet fra Norges største merkevare innen svinekjøtt, Gilde.

<strong>DØD SPEDGRIS:</strong> Disse bildene fra dokumentaren «Griseundustriens hemmeligheter» viser død spedgris som ligger på bakken. Foto: Piraya Film / NRK
DØD SPEDGRIS: Disse bildene fra dokumentaren «Griseundustriens hemmeligheter» viser død spedgris som ligger på bakken. Foto: Piraya Film / NRK Vis mer

- Rystende og uakseptabelt

Allerede på side 2 og 3 i dagens Dagbladet lyser annonsen mot leserne. Det er svært sjeldent at Dagbladet har annonser på avisas to første sider. Også hos flere av Norges største aviser, som Aftenposten, VG, Dagens Næringsliv og Bergens Tidende har annonsen fått prominente plasser over to sider i dag. Til sammen er annonsen i ni aviser.

Eskil Pedersen i Nortura sier at kampanjen er en direkte reaksjon på dokumentaren som ble sendt i går.

<strong>KOSTET FLESK?:</strong> Her et utvalg av dagens aviser med annonsen. - Vi kommenterer aldri våre annonsebudsjetter, sier Eskil Pedersen i Nortura. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
KOSTET FLESK?: Her et utvalg av dagens aviser med annonsen. - Vi kommenterer aldri våre annonsebudsjetter, sier Eskil Pedersen i Nortura. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Vi skjønner at det kan provosere folk. Vi mener det som kom fram i går er så rystende og uakseptabelt at vi både har politianmeldt vår produsent, men også at det betyr at det må være en ny tid for svineproduksjon. Det må være et før og etter denne filmen, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Pedersen.

Politianmeldte egen bonde

Kjøtt- og eggsamvirket Nortura er konsernet som har merkevaren Gilde.

- Derfor er vi krystallklare på at kjøper du Gilde-produkter så skal forbruker være helt trygg på at dyra har hatt det bra. Det sier vi av en grunn. Det er fordi at hvis det skjer noe uakseptabelt hos våre produsenter så får de ikke levere til Gilde. Vi ber rett og slett om å bli sett i kortene. Det vi skriver i reklamen er hva vi vil stå for, sier han.

<strong>AVSLØRINGER:</strong> Brennpunkts avsløringer om forholdene på flere norske grisehus ryster. Kjøttsamvirket Nortura, som eier av over 18 000 norske bønder er blant dem som er mest forbanna etter avsløringen. Foto: NRK
AVSLØRINGER: Brennpunkts avsløringer om forholdene på flere norske grisehus ryster. Kjøttsamvirket Nortura, som eier av over 18 000 norske bønder er blant dem som er mest forbanna etter avsløringen. Foto: NRK Vis mer

De valgte å politianmelde en av sine egne bønder for en episode som gjelder kastrering av gris uten bruk av bedøvelse. Han sier at to Nortura-bønder omtales i dokumentaren.

- Det som kom fram i dokumentaren i går var så rystende, så at folk er forbanna og setter spørsmålstegn ved svineproduksjon skulle bare mangle. Vi registrerer at vi er det eneste selskapet som har politianmeldt egen produsent. Vi håper også at andre anmelder sine bønder slik at vi får sendt en så tydelig beskjed som mulig om at dette ikke skal kunne skje igjen.

<strong>ASSISTERENDE KOMMUNIKASJONSDIREKTØR:</strong> Eskil Pedersen i Nortura. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ASSISTERENDE KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Eskil Pedersen i Nortura. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Rystet og forbanna

- Vi er rystet og forbanna over det som kom fram i filmen. Derfor reagerer vi resolutt mot de vi har ansvaret for, sier han.

Han viser til en rekke tiltak som er innført siden 2017 og 2018 som blant annet årlige besøk hos slaktegrisprodusenter og rutiner for oppfølging av besetninger med mangelfull dyrevelferd.

Innfører nye tiltak

Han sier Nortura også vil innføre en rekke nye tiltak:

  • Gjennomføre et obligatorisk program for alle Nortura sine svineprodusenter med fokus på grunnleggende krav til håndtering av dyr og konsekvenser av å bryte med dette.
  • Arbeide for å få etablere e-læringskurs med avsluttende prøve knyttet til hold av gris og innarbeide dette som et leverandørkrav så raskt som mulig.
  • Konsekvent melde produsenter som har alvorlig svikt i dyrevelferd eller som mishandler dyr til Mattilsynet og eller politi.

- Produsenter som ikke har god dyrevelferd skal ikke være med oss videre, sier Pedersen.

Mattilsynet-direktør Karina Kaupang sa til Dagbladet i går at dokumentaren viser klare lovbrudd.

- Man ser også holdninger til dyr som ikke er akseptable, og dessverre så likner dette på forhold vi selv har avdekket på tilsyn, sa hun.

Har anmeldt dokumentarskaper

Dokumentaren er produsert av det prisbelønte filmselskapet Piraya Film i Stavanger. Bonde Jonny Thu sa til NRK at han har anmeldt filmselskapet og Norun Haugen som filmet med skjult kamera til politiet.

<strong>ANMELDT:</strong> En bonde har anmeldt Norun Haugen og filmselskapet Piraya Film etter bruken av skjult kamera på flere grisefarmer. Foto: Piraya Film / NRK
ANMELDT: En bonde har anmeldt Norun Haugen og filmselskapet Piraya Film etter bruken av skjult kamera på flere grisefarmer. Foto: Piraya Film / NRK Vis mer

- Jeg har anmeldt henne for brudd på dyrevelferdslovens paragraf fire og fem som handler om hjelpeplikt og varslingsplikt. Jeg har også anmeldt henne for aktiv dyremishandling, noe hun selv har erkjent, sier han til kanalen.

Nortura skrev i en pressemelding i går at de ser alvorlig på det de beskriver som «uakseptable brudd på dyrevelferdsloven».

- Å melde fra til Mattilsynet er den vanlige rutinen hos oss. Det er de som sitter på kompetansen til å sjekke opp i slike saker. I dette tilfellet er det et direkte lovbrudd. Alvorlighetsgraden her gjorde at vi valgte å anmelde dette til politiet sammen med produsenten selv, sier styreleder Trine Hasvang Vaag i Nortura til Nationen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer