Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Planet of the Humans»

Massiv kritikk

Michael Moore er i hardt vær - igjen.

«PLANET OF HUMANS»: Miljøforkjempere og fagfolk reagerer sterkt på Michael Moores miljøfilm «Planet of the Humans», og hevder den er en krenkelse av vitenskap, fornybar energi og miljøaktivisme. Video: Rumble Media Vis mer

Omstridt filmskaper får massiv kritikk for ny film. Michael Moores klimafilm må tåle hard medfart for å bryte med vitenskapelige kjensgjerninger.

«Planet of the Humans» ligger gratis på Michael Moores egen Youtube-kanal, og er i skrivende stund sett av nærmere fem millioner mennesker.

Ble fjernet

- Vi er triste og skremte over å måtte konstatere at filmen er full av uriktig informasjon. Derfor valgte vi å fjerne filmen fra vår hjemmeside etter et halvt døgn, skriver Films for Action.

MASSIV KRITIKK: Filmskaper Michael Moore har sammen med Jeff Gibbs laget dokumentaren «Planet of the Humans», som får massiv kritikk fra uventet hold - fra miljøforkjempere verden over. Foto: NTB Scanpix
MASSIV KRITIKK: Filmskaper Michael Moore har sammen med Jeff Gibbs laget dokumentaren «Planet of the Humans», som får massiv kritikk fra uventet hold - fra miljøforkjempere verden over. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dokumentaren ble opprinnelig lansert i juli i fjor under Traverse City Film Festival.

- Filmen føyer seg inn i rekken av ulike propagandaframstøt mot fornybar energi. Store analysemiljøer er klokkeklare på at sol, vind og fornybar kommer til å dominere energimarkedet og gi store utslippskutt i åra som kommer, sier Marius Holm som er daglig leder i Miljøstiftelsen Zero til ABC Nyheter.

- Pinlige og ødeleggende

Heller ikke i Europa skaper filmen jubelscener blant miljøvernere. Miljøvernorganisasjonen Green Changes talsmann i Danmark, Lars Køhler, omtaler på Twitter dokumentaren som filmen «pinlig» og «svært ødeleggende», skriver danske dr.dk:

- Det er sterkt nødvendig å avkle Michael Moores pinlige og svært ødeleggende dokumentar om klimaskadelig, fornybar energi og de korrupte miljøvernerne som leder oss inn i avgrunnen.

Dette slår Green Changes talsmann , Lars Køhler, fast.

Dokumentarenskaperen Michael Moore bli omtalt som filmbransjens «enfant terrible». Filmen går i strupen på alt fra solenergi via miljøorganisasjoner til miljøvernforkjemper og tidligere visepresident i USA, Al Gore, som blir beskyldt for å være i kapitalismens lomme.

- Krenkelse av vitenskapen

Regissør Josh Fox, som står bak den Oscar-nominerte dokumentaren «Gasland», har skrevet et åpent brev som krever at filmen fjernes. Brevet er lagt ut brevet på Twitter og signert av flere aktivister og fagpersoner.

- Det er veldig vanskelig å skrive dette fordi Michael Moore alltid har vært en helt.

I VINDEN: Michael Moore trives i stormen.
I VINDEN: Michael Moore trives i stormen. Vis mer

- Jeg har sett filmene hans siden jeg var gutt, og de har alltid inspirert meg. Men nå blir jeg tvunget til å skrive dette fordi hans siste film er en åpenbar krenkelse av vitenskap, fornybar energi, miljøaktivisme og sannheten i seg selv, skriver han.

Trives i stormen

Hovedpersonen selv, Michael Moore, er begeistret over dokumentaren - og de reaksjonene den skaper. Han er vant med å leve under verbal kryssild for sine filmer og dokumentarer, og trives med å være kontroversiell.

- Det har overgått alle våre forventninger, sier han ifølge dr.dk, og utdyper:

- Ingen dokumentarer i år har fått tilsvarende offentlig oppmerksomhet. Det er ikke personlig. Planeten kveles til døde fordi noen mennesker på vår side av det politiske gjerdet oppriktig trodde at de visste hva som var best for oss.

- En enfoldig tulling

Det er ikke noe nytt at Michael Moore blir kritisert for sine dokumentarer. Men mye har skjedd med hans status i bransjen siden han var på toppen av karrieren midt på 2000-tallet med «Bowling for Columbine» og «Fahrenheit 9/11».

OMSTRIDT: Dokumentaren «Planet of the Humans» er omstridt og blir kritisert for å være uvtenskapelig. Foto: Filmplakat
OMSTRIDT: Dokumentaren «Planet of the Humans» er omstridt og blir kritisert for å være uvtenskapelig. Foto: Filmplakat Vis mer

- Michael Moore har blitt en mer perifert skikkelse, sier Niels Jørgensen i Filmmagasinet Ekko:

- Under Bush-administrasjonen snakket han demokratenes sak. Men da han gikk i klinsj med Obama, snudde de ham ryggen og prøver nå å male ham opp i et hjørne som en enfoldig tulling. Men han har fremdeles en viss innvirkning som politisk kommentator.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!