Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Australia

Massiv protest: Sladder forsidene

- Hva prøver de å skjule? spør australske aviser, som sladder egne forsider i felles protest mot regjeringens hemmelighold.

SLADDET: Forsidene til flere av de største australske aviser mandag 21. oktober, i en felles aksjon kalt «Your Right to Know», i en protest mot mindre pressefrihet. Foto: AAP Image / Lucas Coch / NTB scanpix
SLADDET: Forsidene til flere av de største australske aviser mandag 21. oktober, i en felles aksjon kalt «Your Right to Know», i en protest mot mindre pressefrihet. Foto: AAP Image / Lucas Coch / NTB scanpix Vis mer

I en massiv, felles protestaksjon har de største australske avisene sladdet sine egne forsider i dag, skriver BBC.

På forsidene har avisene denne teksten «Når regjeringen holder sannheten fra deg, hva prøver de å skjule?»

Det er totalt 19 medieorganisasjoner og journalistforbund som er gått sammen i kampanjen «Your Right to Know», ifølge Politiken.

Mediene protesterer mot det de omtaler som en «kultur med omfattende hemmelighetskremmeri» i det offentlige.

PROTESTERER: Journalister holder opp aviser med sladdede forsider utenfor Australias nasjonalforsamling i Canberra på mandag 21. oktober. Foto: AP Photo / NTB scanpix
PROTESTERER: Journalister holder opp aviser med sladdede forsider utenfor Australias nasjonalforsamling i Canberra på mandag 21. oktober. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Den australske nasjonalforsamlingen har vedtatt flere enn 60 lover som omhandler sikkerhet og spionering de siste 20 åra, ifølge the Guardian.

Kampanjen hevder at dette truer gravejournalistikk og varslere, noe som igjen undergraver pressefriheten og offentlighetens rett til informasjon, skriver BBC.

Politiaksjoner

Medienes misnøye eskalerte etter hendelser i juni. Da aksjonerte politiet mot Australian Broadcasting Corporation (ABC) og hjemmet til en journalist fra News Corp Australia.

Mediene hevder at politiets aksjoner kom som følge av en serie artikler basert på lekkasjer fra varslere.

Sakene dreide seg om beskyldninger om krigsforbrytelser og påståtte forsøk fra regjeringen om å spionere på australske borgere, ifølge BBC.

I går gjentok den australske regjeringen at det er mulig at tre journalister blir stilt for retten etter politiaksjonene.

- Restriksjoner

Blant dem som støtter kampanjen er Michael Miller, styreleder for News Corp Australia, som tvitret følgende om kampanjen:

- Hver gang en regjering innfører nye restriksjoner på hva journalister kan rapportere, bør australiere spørre seg selv: «Hva prøver de å skjule fra meg?»

Nå er nasjonalforsamlingen i gang med å vurdere varsler-lover, ifølge the Guardian. Avisa siterer senator Sarah Hanson-Young fra partiet The Greens:

- Sannheten er at de som har makta ikke vil at offentligheten skal vite hva de holder på med, og de hindrer gjennomsiktighet og ansvarliggjøring for å beskytte sine egne interesser, sier Hanson-Young.

Koalisjonen Your Right To Know gjennomførte en undersøkelse i oktober. Den viser at 87 prosent av dem som svarte mener at det er viktig at Australia er et «fritt, åpent og gjennomsiktig» demokrati. Derimot er det bare 37 prosent som føler at dette beskriver Australia nå, ifølge undersøkelsen.

- Lovene må opprettholdes

Australias statsminister Scott Morrison sa i går at pressefrihet er viktig for å opprettholde landets demokrati, men at lovene må bli opprettholdt, ifølge BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media