Massiv støtte til Lindgren

Hele 5400 nordmenn har skrevet under på at Astrid Lindgren bør få Nobelprisen i litteratur. En rekke kjente forfattere, deriblant Erlend Loe og Jostein Gaarder, har også undertegnet.

«Hvis Astrid Lindgren ikke får prisen er det en like stor skandale som at Henrik Ibsen ikke fikk den», skriver Josten Gaarder i sin begrunnelse.

Gjennoppdager

- Det er flest voksne mennesker som har skrevet under. De sier at de gjennopdager forfatteren når de leser henne for sine barn. De finner en dypere mening, forteller Hege Øigaren, kultursjef for kultur i nrk.no.

NRK har, som Dagbladet.no meldte for en måneds tid siden, fått god drahjelp fra Erlend Loe i sin kampanje for å skaffe støtte til Lindgrens litteratur. Kultforfatteren gir denne begrunnelsen for at Lindgren bør få Nobelprisen:

- Astrid Lindgren har alltid vært der, men hun kommer ikke alltid til å være der, og hvis hun går ut av tiden uten å ha fått nobelprisen, er det trist og dumt og skandaløst. Jeg tenkte at det må da være noen som har startet en kampanje for å mase på Nobelkomitéen, og det er det.

Avjøres i høst

Siden NRK startet kampanjen for en måned siden, har det tikket inn i gjennomsnitt 180 underskrifter per dag. Sammen med de norske underskriftene, skal Hege Øigaarden også overlevere 3500 svenske signaturer. Det gir over 9000 underskrifter til Svenska Akademien.

- Jeg tror det er de sterke følelsene Lindgrens figurer ga oss som barn, som gjør at vi nå vil gi noe tilbake, sier Øigaren.

I neste uke vil Øigaren overrekke underskriftene til Svenska Akademien. Men vi må vente helt til høsten på å få svar på om Lindgren har kommet med i betraktning til den prestisjetunge prisen.

Du kan fortsatt gi din underskrift og begrunnelse på NRK.nos sider