<strong>TRAGISK OG TRIST:</strong> Slik kan man oppsummere journalistlegendenes reaksjon på at Ole Torps «Aktuelt» ryktes å ligge øverst på NRK-ledelsens kuttliste. Foto: Steinar Buholm, Nina Hansen &amp; Andrea Gjestvang / Dagbladet og NRK.
TRAGISK OG TRIST: Slik kan man oppsummere journalistlegendenes reaksjon på at Ole Torps «Aktuelt» ryktes å ligge øverst på NRK-ledelsens kuttliste. Foto: Steinar Buholm, Nina Hansen & Andrea Gjestvang / Dagbladet og NRK. Vis mer

Massiv støtte til Ole Torp og «Aktuelt»

Flere av Norges mest kjente journalister slår ring rundt Ole Torps «Aktuelt». Kilder i NRK sier til Dagbladet at programmet er foreslått kutta for å spare penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kunne i går avsløre at NRK vurderer å kutte Ole Torps debattprogram «Aktuelt».

Statskanalens nyhetsavdeling skal spare 18 millioner før året er omme, og etter å ha droppet boller til 100 000 kroner, gjenstår fremdeles store summer.

Kilder sentralt plassert i NRK sier til Dagbladet at det er «Aktuelt» og radioprogrammet «Søndagsavisa» som står øverst på nyhetsledelsens kuttliste.

Borch: - En falitterklæring En rekke av Norges mest kjente nyhetsjournalister reagerer kraftig på ryktene.

- Ole Torp og staben hans har skapt et nærmest ikonisk programkonsept ut av «Aktuelt», og det vil være dobbelt tragisk om det kuttes ut, sier tidligere NRK-anker Christian Borch og utdyper:

- For det første gir programmet bakgrunn, kjøtt og blod, liv og nerve til aktuelle begivenheter i tiden. Om det skal være noen mening i NRKs samfunnsansvar, må det vel være å satse bevisst på akkurat det. For det andre vil nedleggelse av «Aktuelt» avsløre at sjefsjiktet har hengitt seg til kommersiell tenkning, lar seg styre av seertall og markedsøkonomiske argumenter, og prioriterer kapasiteten for å konkurrere på kjapp, overflatisk nyhetsformidling.

- Det er, for å si det forsiktig, ikke bra for en allmennkringkaster, konkluderer Borch.

NRK: - Ingen beslutning er tatt Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk avviser at «Aktuelt» ligger på slakterbenken, men understreker samtidig man vurderer alle muligheter for kutt.

- Ingen beslutning er fattet. Vi arbeider i disse dager med å kartlegge hvilke innsparingsmuligheter vi har. Det er krevende å vite hvor det er klokt å gjøre besparelser, sier Kalbakk til Dagbladet onsdag.

Christian Borch sammenligner utviklinga med å heise hvitt flagg og gi opp seriøs journalistikk.

- Ole Torp er en programleder med vidd, snert, humor og eleganse, pluss bunnsolide journalistiske kvaliteter. Han og «Aktuelt» er symbiotiske. Det vil være en fallitterklæring om dette ofres på den banale og endimensjonale tabloidjournalistikkens alter, sier han.

Stenstrøm: - Helt tragisk Oddvar Stenstrøm modererte «Holmgang» i en årrekke på TV 2. Debattprogrammet ble ikke erstattet da han avholdt sin siste sending i 2008.

- Det er helt tragisk for den seriøse journalistikken om enda et debattprogram forsvinner. Da sitter NRK igjen med «Debatten» og «Dagsnytt 18» som debattarenaer, som ikke er godt nok. Som en statlig tv-stasjon burde de ha daglige debatter. Det går ikke an, sier Stenstrøm til Dagbladet.

Den tidligere debattlederen og nyhetsoppleseren ser et mønster i medielandskapet: Også «Holmgang» og Pål T. Jørgensens «Tabloid» ble fjernet og ikke erstattet, minner han om.

- Det er mye annet de kan fjerne før de tar bort debattene. Dersom de nå fjerner Aktuelt, så kunne de jo erstatte det ved å produsere «Dagsnytt 18» som en daglig tv-sending, ikke bare som radio på fjernsyn, sier den tidligere TV 2-profilen som også har jobbet flere år i NRK.

Wold: - Sterkt beklagelig Erik Wold ledet «Debatten» på NRK fram til Ingunn Solheim tok over for ham i august 2014. Han beklager situasjonen.

- Ole er en rasende dyktig programleder, og en fyr som jeg har hatt stor glede av å samarbeide med. Han er en skarpskodd journalist. Prinsipielt så er mitt hovedsyn at det er sterkt beklagelig om et debattprogram forsvinner fra tv. Jeg beklaget det intenst da TV 2 la ned sine debattprogrammer også, sier Wold, som i dag driver Kjør Debatt AS.

- Dette er uheldig og beklagelig for det offentlige ordskiftet. Hele meg brenner for debatt, og jeg mener det er noe av det viktigste som er på fjernsyeg håper NRK finner noe å bruke Ole og hans kvaliteter til, sier Wold til Dagbladet.

Lunde: - NRK sliter med samfunnsoppdraget I en årrekke var nyhetsanker Einar Lunde synonymt med «Dagsrevyen» i NRK. Også han finner situasjonen rundt «Aktuelt» uholdbar.

- Det er Ole Torps «Aktuelt» og «Søndagsavisa» i P2 som viser forskjellen mellom NRK og andre medier i Norge. Dersom vi mister det, så mister vi noe vanvittig verdifullt, sier Lunde.

Han mener regjering og Storting må ta skylda for situasjonen.

- Årsaken er jo langt på vei at politikerne har gitt så lite kompensasjon for prisøkning. NRK har kuttet ned i mange år, også i min tid. Så nå er det ikke mer å ta av uten at det går utover programkvaliteten, slår han fast.

Lunde mener det er på tide at politikerne åpner øya og er sitt ansvar bevisst.

- Jeg er ekstremt skuffa over manglende politisk vilje til å ta ansvar. NRK vil ikke klare å oppfylle sitt samfunnsoppdrag slik det er i dag, sier Lunde.

Også Lunde mener Torp er en svært viktig journalist for NRK.

- Ole har blitt en institusjon i institusjonen, det er helt frydefullt å se ham med den roen og det engasjementet. «Aktuelt» er en oase i en heseblesende nyhetsverden, og derfor veldig viktig. Jeg håper inderlig programmet ikke forsvinner, avslutter Einar Lunde, som nå arbeider i First House.

Dagbladet har torsdag forsøkt å komme kontakt med Ole Torp, men ikke lykkes. Onsdag ønsket Torp ikke å kommentere saken.

<strong>BEKLAGER:</strong> Erik Wold sier det er uheldig om Torp og «Aktuelt» forsvinner. Foto: Ole Kaland
BEKLAGER: Erik Wold sier det er uheldig om Torp og «Aktuelt» forsvinner. Foto: Ole Kaland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer