Massive Attack

En av nittitallets mest innflytelsesrike grupper. Tatt i betraktning at Massive Attack ikke har sluppet mer enn tre studioalbum er det ganske imponerende av at de har fått æren av å definere et helt tiår. For trioen fra Bristol har skapt en bevegelse. Kall det hva du vil - Bristol-bølgen eller tripp-hopp - Massive Attack er opprinnelsen.

Trioen oppstod i askene fra Wild Bunch, et DJ-kollektivet som ble opprettet i 1983. Her fikk Mushroom og Daddy G sin mangfoldige musikkopplæring, et kjennetegn som senere skulle bli Massive Attacks' varemerke. Da de to i 1987 dannet Massive Attack sammen med grafittiartisten 3D var deres utprøvende holdning til musikk patentert og veien frem til «Blue Lines» (1991), en av nittitallets største klassikere, var begynt.

Sterkt inspirert av film og jamaicanske «sound-systems», samt en egenartet blanding av hipp-hopp, sjelfulle melodier, dub, lekre samples og fengslende gjestevokalister gjorde «Blue Lines» til en umiddelbar kultklassiker og kritikerfavoritt. For det skulle ta sin tid før Massive Attack levde opp til navnet. I begynnelsen av nittitallet solgte de ikke mange plater. Deres seige vei til gjennombruddet skjøt fart med «Protection» (1994). Et album som ikke levde opp til debuten, men som gjorde trioen til et hipt tilbehør for unge mennesker. Dessuten begynte de etterhvert mange Massive-inspirerte artistene å dukke opp, deriblant Portishead og Sneaker Pimps. «Mezzanine» (1998), trioens reelle gjennombrudd i Norge, gjorde bare enda større stjerner av Massive Attack, selv om deres enn gang så spennende lydbilde var blitt vel mørkt og angstfremkallende.