Massivt bråk etter «tyskerne»-vits

Professor Svein Larsen ble klaget inn til ledelsen ved Universitetet i Bergen, som han mener har gått bak ryggen hans. Universitetet tar nå selvkritikk.

KLAGET INN: Svein Larsens vits falt ikke i god jord hos en student. Han ble klaget inn, og ledelsen ved Universitetet i Bergen har gjort tiltak i etterkant. Nå tar de selvkritikk. Foto: Kim E. Andreassen / UiB
KLAGET INN: Svein Larsens vits falt ikke i god jord hos en student. Han ble klaget inn, og ledelsen ved Universitetet i Bergen har gjort tiltak i etterkant. Nå tar de selvkritikk. Foto: Kim E. Andreassen / UiB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tyskerne har vært her før, og nå prøver de å snike seg inn igjen, sa psykologiprofessor Svein Larsen ved Universitetet i Bergen under en forelesning i august fjor.

Bakgrunnen var hans eget forskningsprosjekt, som blant annet tok for seg tyskere på besøk i Norge, og hvorvidt de opplevde seg selv som «typiske turister».

Vitsen falt imidlertid ikke i god jord hos den tyske studenten som seinere klaget Larsen inn til ledelsen via universitetets Si fra-ordning, et system som skal gjøre det lettere å varsle om uønskede forhold ved læreplassen.

HUSKER DENNE?: Det gikk galt da Fox News skulle gi seerne siste nytt fra demonstrasjonene i Seattle. De endte opp med å sitere en Monty Python-vits, uten å ta referansen. Video: Fox News. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Klaget

Det var universitetsavisa Khrono som først omtalte saken. Fem dager etter forelesningen sendte dekan Bente Wold ved Det psykologiske fakultet et brev til studenten, hvor hun beklaget på Larsens vegne.

- Det som har skjedd er at jeg har fortalt en vits, muligens ikke verdens beste. Så har en student følt seg svært krenket over dette, og innklaget det til min ledelse, sier professor Svein Larsen til Dagbladet.

Dermed er det oppført i universitetets varselsystem at han har «mobbet, trakassert og diskriminert» en tysk student, hevder han.

- Det synes jeg er tungt å bære.

Saken er klaget inn via varslingsordningen «Si fra» ved universitetet.

- Går bak min rygg

- Jeg synes det er rart at ledelsen beklager mine handlinger, uten å diskutere det med meg. De går bak min rygg. Jeg synes ikke jeg har gjort noe galt som skal unnskyldes.

- Instituttledelsen truer også med at dette havner i personalmappen hvis jeg går videre med det.

Instituttleder Anette Harris sier til Khrono at det er ledelsens «plikt å beklage når studenter opplever å bli krenket» - uavhengig av intensjonen til Larsen. Det er Larsen sterkt uenig i.

- Jeg har ikke noe mer å si. Jeg avventer at ledelsen kommer tilbake til meg og beklager måten de har behandlet meg på. Jeg forventer bare at ledelsen oppfører seg anstendig. Denne saken handler om at universitetet ikke ivaretar sine ansatte, sier han.

Tar selvkritikk

Universitetet i Bergen tar nå imidlertid selvkritikk for håndteringen.

- For oss er det å viktig å sørge for at studentene våre har et godt læringsmiljø. Hvis studenter sier at de føler seg krenket, er vi nødt til å ta det på alvor, sier Bente Wold, dekan ved psykologisk fakultet.

- Når det gjelder denne konkrete saken, må vi nok erkjenne at vi burde håndtert oppfølgingen av den ansatte annerledes. Ved et universitet er det full ytringsfrihet. Ulike meninger og ytringer gir oss ny innsikt og kunnskap, noe som er midt i kjernen av oppdraget vårt. Dialogen vi har med våre ansatte, tar vi direkte med dem, og ikke gjennom mediene, sier Wold til Dagbladet.

Professor Larsen har blant annet fått støtte av VG i en lederartikkel, og har fått overøsende støtte på Facebook etter at saken ble kjent torsdag.

- Leve i frykt?

- Når man har et slik yrke, og står og foreleser i timevis, hender det at man gjør feil, eller kommer med en flåsete bemerkning. Skal vi leve i frykt og beven for at studenter føler seg krenket? Hva om en student sier at verden ble skapt av Gud for 6000 år siden, jeg sier at det er feil, og vedkommende blir krenket? Opplevelsen vil gjøre det vanskeligere å forelese til høsten, frykter han.

- Jeg må tenke: Krenker jeg? Og hvis jeg gjør det, er jeg fritt vilt for ledelsen igjen? Det er svært begrensende å ha dette over seg, og det veldig irriterende å ha navnet sitt i Si fra-systemet, på en måte som kan få folk til å tro at jeg trakasserer og diskriminerer folk. Dette har overhodet ingenting med det å gjøre. Det har vært forferdelig å gå og vite at ledelsen min mener at jeg er en person som trakasserer, mobber og diskriminerer.

- Vi kan ikke ha det sånn at en universitetsledelse sier til en professor hva de kan og ikke kan si under en forelesning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer