Per Boye Hansen

Massivt opprør: Vil kaste nordmann fra toppstilling

Ansatte ved Nasjonaloperaen i Praha vil ikke ha Per Boye Hansen som sjef.

MØTER MOTSTAND: Tidligere sjef ved Den Norske Opera, Per Boye Hansen, er uønsket som kunstnerisk leder ved Nasjonalteatrets opera i Praha. Et massivt opprop blant over 300 ansatte er i gang. Foto: Christian Roth Christensen
MØTER MOTSTAND: Tidligere sjef ved Den Norske Opera, Per Boye Hansen, er uønsket som kunstnerisk leder ved Nasjonalteatrets opera i Praha. Et massivt opprop blant over 300 ansatte er i gang. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

På nytt raser striden rundt Per Boye Hansen (61). Den tidligere festspilldirektøren i Bergen og operasjefen i Oslo er nå uønsket ved statsoperahuset i Tsjekkia.

Det var stor misnøye med Per Boye Hansens lederstil under tida ved Operaen i Oslo, og han fikk ikke forlenget åremålet sitt der, selv om han ønsket det.

Et voldsomt opprør

Mandag undertegnet 339 sangere, musikere, ansatte og ledere ved Nasjonalteateret og Operaen i Praha et massivt opprop mot Boye Hansen. Der krever de at han ikke får overta jobben som kunstnerisk leder ved den prestisjetunge operaen fra høsten 2019.

Leder for solistene ved Nasjonalteatret, Lenka Smidova, svarer i e-post til Dagbladet at nærmere 350 ansatte uttrykker skuffelse over Per Boye Hansen.

- Dette har vært et teater med hyggelig og fredelig atmosfære. Nå, flere måneder etter Hansens avtale, føler vi angst og usikkerhet overalt, uttaler hun.

- Bruker tida på reise

Hun hevder at misnøyen også bunner i en lite gjennomsiktig ansettelsesprosedyre av Boye Hansen.

- Han har ennå ikke presentert noen visjon til de ansatte, og ikke gjort noe systematisk arbeid, sier Smidova.

Hun forteller videre at mesteparten av tida har han tilbrakt på reise. Etter utnevnelsen ble de kontaktet av mange utenlandske artister, som varslet om negative erfaringer under hans ledelse.

- Vi ville gi ham muligheten til å bli kjent med Prahas operamiljø og presentere sine kunstneriske planer for oss. Dessverre har ikke noe av det skjedd, sier hun.

Forsøker å rydde opp

Overfor Dagbladet opplyser Per Boye Hansen at han er i gang med å komme de ansatte imøte, og forsøker nå å rydde opp i problemene.

- Jeg hadde et langt og godt møte med alle solistene på tirsdag, og fikk oppklart en del rykter.

Det skriver Boye Hansen i en tekstmelding til Dagbladet, og henviser til operadirektøren - og til et brev han har skrevet til alle ansatte ved teatret.

- Jeg har dyp medfølelse med dere i denne situasjonen der dere opplever at vi er i en krise. Jeg vil gjøre mitt ytterste for å få oss ut av denne situasjonen og inn i en ny epoke for teatret, skriver han.

Vil bli i Praha

I en forsonende tone skriver Boye Hansen videre at han håper å kunne bruke tida videre til å bli bedre kjent de ansatte.

- Jeg er ikke her på besøk, jeg er her for å bli, skriver han, og fortsetter:

- Jeg vil bruke de seks åra styret og daglig leder har gitt meg til å utvikle og øke ensemblets status og omdømme, heter det i brevet.

Boye Hansen har siden i fjor har vært rådgiver for direktøren ved Statsoperaen i Praha, Jan Burian. Dette for å sette seg inn og planlegge overtakelsen av den kunstneriske ledelsen ved operahuset.

I et langt, åpent brev til operasjef Jan Burian står det blant annet:

«I den ni måneders perioden Per Boye Hansen har forberedet seg til jobben, har han mislyktes i å skape grunnleggende visjoner for framtida og har forårsaket en krise i teateret.»

Videre står det å lese:

«Han har bare viet sin oppmerksomhet til bestemte, smale temaer og problemer, som å erstatte tsjekkiske sangere med utenlandske solister. Han har ikke klart å gjøre seg kjent med tsjekkiske lover, teaterets indre arbeid og kunstneriske ledelsen av Operaen.»

- La oss håpe på Gud

Nåværende kunstnerisk leder, Peter Kofron, skriver i en e-post til Dagbladet han ikke har noe imot ideen om en energisk leder med revolusjonerende ideer.

- Problemet med Hansen er at han overhodet ikke har brakt med seg noen ideer. Det handler mest om klisjeer og fraser. Og de få tingene han faktisk har gjort, er fra mitt perspektiv, tvilsomt - eller i beste fall bare feil, skriver Kofron.

Peter Kofron er nådeløs i kritikken mot Per Boye Hansen, som overtar hans stilling:

- Det beste Nasjonalteatret kan gjøre nå, er sannsynligvis å be til Gud og håpe at han på en eller annen måte vil få oss gjennom neste sesong.

En omstridt leder

Per Boye Hansen har vært en omstridt leder i Norge. Som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett fra 2012 til 2017 var det stor misnøye med hans lederstil. Etter flere år med turbulens, ble det i 2015 klart at han ikke ville få forlenget åremålet, selv om han ønsket det.

Skittentøyvasken rundt Boye Hansen pågikk i full offentlighet, mens den øvrige operaledelsen, styret og de ansatte hastet rundt i regelmessige krisemøter.

Operadirektør Jan Burian går nå ut og forsvarer Boye Hansen. I en åpen uttalelse svarer han på oppropet mot Boye Hansen:

Får støtte av operadirektøren

- Vi håper at dette ikke er et forsøk på å komplisere mottakelsen av den kommende kunstneriske direktøren, som er blitt behørig anbefalt av operadirektører i Stockholm, Zürich og Frankfurt.

Jan Burian skriver videre at han påpeker at Boye Hansen er blitt anbefalt av direktør for Opera Europe, Nicholas Payne og hans ekspertgruppe.

- Den nye kunstneriske direktøren, Per Boye Hansen, slutter seg til Nasjonalteatret i begynnelsen av neste sesong. Opera-programmet er satt sammen av den nåværende kunstneriske ledelsen, og er godkjent av meg.