DEBATT

Debatt: Skolemat

Mat er foreldrenes ansvar

Lokale skolematløsninger treffer best.

AVGJØRENDE FOR LÆRING: Vi vet at de fleste i barneskolene og store deler av elever i grunnskolen har med sunne matpakker hjemmefra, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
AVGJØRENDE FOR LÆRING: Vi vet at de fleste i barneskolene og store deler av elever i grunnskolen har med sunne matpakker hjemmefra, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er bred politisk enighet om at et sunt og riktig kosthold er en viktig forutsetning for både trivsel, velvære og læring – og at inntak av mat og drikke i løpet av skoledagen er nødvendig for å opprettholde konsentrasjon og energinivå.

Høyre og regjeringspartiene støtter derfor opp om de mange lokale løsningene som utformes rundt skolemåltidet.

I et leserinnlegg 4. juli påstår likevel stortingsrepresentant Bjørnebekk-Waagen at høyresiden i norsk politikk er mot gode måltider i skoletiden. Det er helt feil. Vi vet at de fleste i barneskolene og store deler av elever i grunnskolen har med sunne matpakker hjemmefra.

For mange har de den klare fordelen at maten er tilpasset den enkeltes ønsker, tar hensyn til allergier og andre behov. Svært mange skoler legger også til rette for tilgang på kjøleskap, micro for oppvarming, abonnementsordninger på frukt, grønt, melk, yoghurt eller andre meieriprodukter – og som for øvrig subsidieres over statsbudsjettet.

Det er foreldrenes ansvar at barna får mat og i tilfellene hvor dette svikter – så er det trolig mer som bør følges opp for å sikre tidlig innsats og sosial utjevning. Derfor er lokale, tilrettelagte og målrettede løsninger ofte det som er best for å hjelpe de som trenger det mest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer