Debatt: Skolemat

Mat er foreldrenes ansvar

Lokale skolematløsninger treffer best.

AVGJØRENDE FOR LÆRING: Vi vet at de fleste i barneskolene og store deler av elever i grunnskolen har med sunne matpakker hjemmefra, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
AVGJØRENDE FOR LÆRING: Vi vet at de fleste i barneskolene og store deler av elever i grunnskolen har med sunne matpakker hjemmefra, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Det er bred politisk enighet om at et sunt og riktig kosthold er en viktig forutsetning for både trivsel, velvære og læring – og at inntak av mat og drikke i løpet av skoledagen er nødvendig for å opprettholde konsentrasjon og energinivå.

Høyre og regjeringspartiene støtter derfor opp om de mange lokale løsningene som utformes rundt skolemåltidet.

I et leserinnlegg 4. juli påstår likevel stortingsrepresentant Bjørnebekk-Waagen at høyresiden i norsk politikk er mot gode måltider i skoletiden. Det er helt feil. Vi vet at de fleste i barneskolene og store deler av elever i grunnskolen har med sunne matpakker hjemmefra.

For mange har de den klare fordelen at maten er tilpasset den enkeltes ønsker, tar hensyn til allergier og andre behov. Svært mange skoler legger også til rette for tilgang på kjøleskap, micro for oppvarming, abonnementsordninger på frukt, grønt, melk, yoghurt eller andre meieriprodukter – og som for øvrig subsidieres over statsbudsjettet.

Det er foreldrenes ansvar at barna får mat og i tilfellene hvor dette svikter – så er det trolig mer som bør følges opp for å sikre tidlig innsats og sosial utjevning. Derfor er lokale, tilrettelagte og målrettede løsninger ofte det som er best for å hjelpe de som trenger det mest.

Våre viktigste nasjonale satsinger bør derfor være med fokus på kunnskap og innholdet i skolen. Det er vårt viktigste nasjonale bidrag til barnas fremtid.

En statlig ordning ville både ikke ta høyde for lokale hensyn og medføre betydelige investerings- og driftskostnader til mange milliarder som ville måtte gå på bekostning av andre satsinger for innhold og kvalitet i skolen.

Da er det bedre at kommunene finner de gode løsningene som i dag, har ordninger som skjermer lavinntektsfamilier og bidrar til økt kunnskap og innsats for en bredere satsing på god folkehelse.

I sum vil barna våre være best tjent med det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.