Mat og sjalusi

Suppe kokt på tragiske ingredienser og fint krydder.

FILM: Det måtte jo komme en film om kjendiskokker, og denne er heldigvis mer melankolsk enn glatt. Det sies at nytten av oppskriftene deres er omvendt proporsjonal med mengden av portretter av dem i kokebøkene.

Hemmelige møter

Kokken Gregor (Josef Ostendorf) er ikke fotogen. Han er så korpulent at hans eneste vei til et kvinnehjerte går gjennom magen. Maten han tilbereder i sin lille restaurant med cirka tre bord, er til gjengjeld viden berømt som den rene afrodisiak. Når han kokkelerer blir kvinnene mo i knærne og blanke i blikket. Det rammer også Eden (Charlotte Roche) og hennes femårige datter Leonie (Leonie Stepp) som har Downs syndrom.

Etter et første møte over en himmelsk sjokoladekake, begynner Eden - som er gift på annet hold - å snike seg til hemmelige avtaler i Gregors kjøkken.

Han serverer de meste erotiske retten til henne, noe som hennes ektemann i neste instans får nyte fruktene av. Men slikt ender som kjent i mye søl, her i form av sjalusidrama.

Rom for nytelse

«Eden» har vunnet publikumspriser på festivaler og er ganske riktig på frierferd til vår tids intense forelskelse i mat, eksotiske ingredienser og halvmystiske tilberedelse. Her er det mye rom for nytelse og lite for forsakelse.

Men historien om Gregor og Eden har dimensjoner av tragedie som bare er minimalt utnyttet, som kunne fått en rikere aroma og mer avrundet smak med litt mer... kjøtt på beinet.

Mat og sjalusi