Måtelig om måtehold

Nesten radikalt, skriver Dagbladets anmelder om «Måtehold i grådighetens tid».

MÅTEHOLDSMANN: Henrik Syse argumenterer for å kutte ned på alt som er morsomt. Foto: METTE MØLLER
MÅTEHOLDSMANN: Henrik Syse argumenterer for å kutte ned på alt som er morsomt. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Ukas bokanmeldelser

BOK: De fleste ser nødvendigheten av måtehold når det gjelder miljø og økonomi. Riktignok er det ikke like enkelt å leve opp til forsettene, men vi har tatt poenget: Forbruk er bra for finanskrisa, dårlig for klimaet — og derfor bør vi bare bytte ut halvparten av hagemøblene i år.

Men når det gjelder sex og alkohol? Er det ikke nettopp dionysiske utskeielser til ære for rusen og fruktbarheten vi trenger i en tid preget av gravalvor og skumle utsikter? Nei, skal vi tro filosof og festbrems Henrik Syse. Alt med måte.

Identitet Hans nye bok er et forsvar for måtehold på områder som penger, forbruk, sex, alkohol og krig, altså alle de morsomme tingene i livet. Henrik Syse har selvinnsikt nok til å skjønne at det han etterlyser, kan framstå som nokså kjedelig, moralistisk og gammeldags, og det er derfor man får sympati for prosjektet. Det er som hentet ut fra en helt annen tid. For eksempel antikkens Hellas. Syse tar ikke utgangspunkt i vår store helt, den ekstatiske halvguden Dionysos, men den jordnære filosofen Platon, som forfektet de fire dydene: Klokskap, mot, rettferdighet og måtehold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer