Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Matematikk og mord

Spennende konspirasjonsthriller om matematikk og gamle hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Etter fire historiske spenningsromaner har Kurt Aust endelig våget seg på en thriller fra vår tid. Men han har slett ikke glemt fortida - det eksentriske geniet Isaac Newton har en stor plass i «De usynlige brødre», sammen med en forlagsredaktør og en matematikkprofessor.Det starter med et selvmord. Den norske forlagsredaktøren Mai-Britt Fossen skyter seg på en fortausrestaurant i Paris. Det store spørsmålet er hvorfor - hun var dyktig i jobben, var lykkelig gift og hadde to små barn hun elsket. Og så har hun en merkverdig eksmann, en matematikkprofessor som er romanens hovedperson. Denne mattemannen, som heter Even Vik, har fått en skjult hilsen i det korte avskjedsbrevet kona etterlot seg, og han er snart av den oppfatning at Mai ble tvunget til å ta sitt eget liv. Men hvem skulle stå bak - og hva ble brukt som pressmiddel?

Newton-bok

Mai-Britt Fossen jobbet i et lite forlag, hvor hun var ansvarlig for det som man nedlatende kaller ofag-litteratur, bøker om personer eller hendelser eller fenomener. Akkurat nå var hun opptatt med forarbeidet til ei bok om Isaac Newton, tilfeldigvis samme mann som Even skrev hovedoppgave om. Newton-boka skulle ikke bli en ren biografi, men en avsløring av noen av Newtons mange hemmeligheter. Man skulle tro at Isaac Newtons skjulte oppdagelser og tanker ville være ufarlige tre hundre og noen år seinere, men for både Mai-Britt og Even blir det en komplisert og farlig gåteløsning.

Konspirasjoner

En forutsetning for å ha glede av «De usynlige brødre» er at man liker konspirasjonsteorier. I bunn og grunn er alle konspirasjonsteorier banale greier - men samtidig fryktelig spennende i hendene til en dyktig forteller. Og Kurt Aust lykkes på alle punkter i «De usynlige brødre». Uten å forhaste seg på noen måte bygger han opp en historie som blir gradvis mer uhyggelig.