Matematikk på død og liv

Matematikk er mer enn tall og tegn. Matematikk er mystikk, levende mennesker og dødelig drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Audun Holme beretter om mordet på Hypatia, og gleder seg til markeringen av Niels Henrik Abels fødsel. Matematikk er både pasjon og profesjon for professoren som har skrevet boka «Matematikkens historie».

Men professoren er bekymret over matematikkens svake stilling i det moderne samfunnet. Nivået er lavt, og rekrutteringen liten. Derfor har han skrevet matematikkens kulturhistorie.

Holme vil formidle tallenes kulturarv. Han vil fortelle de gode historiene om magiske tall, sirkelens kvadratur og det gylne snitt. Han vil vise at matematikken ikke handler om livsfjerne nerder, men om helstøpte mennesker.

Nilens delta

- Moderne matematikk kan nok virke fjern og teoretisk. Da blir det interessant å vite at dagens metoder er de samme som ble brukt for 5000 år siden i Mesopotamia og det gamle Egypt når oppsynsmenn skulle beregne åkerlandets utstrekning og kornets verdi, sier Holme.

Geometri, som betyr jordmåling, oppsto i deltaet ved Nilens utløp. Det var viktig å holde styr på folks eiendommer i et jordbrukssamfunn der flomvannet hvert år visket ut alle grenser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer