Matematiske muligheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MATEMATIKK ER ET FAG

alle kjenner til fra skolen, men de færreste vet noe om moderne matematisk forskning. Til en stor grad skyldes dette at faget er abstrakt og derfor kan virke virkelighetsfjernt for mange, til tross for at matematikk er et av våre viktigste verktøy til å beskrive virkeligheten. Det er et paradoks at vårt moderne samfunn blir mer og mer avhengig av matematikk, mens både dagliglivets og yrkeslivets krav til den enkeltes matematikkunnskaper svekkes. Tenk på gårsdagens kjøpmann med blyant bak øret og dagens kassa-apparater basert på matematikktung høyteknologi. Eller tidligere tiders ingeniører, med regnestav i brystlommen, som håndregnet alt.

De fleste vet at moderne medisinsk forskning er svært komplisert med utstrakt bruk av moderne teknologi. Man forstår likevel hensikten, og vet innerst inne at det er store muligheter for at man selv en gang drar nytte av resultatene - føler dem på kroppen, bokstavelig talt. Men de færreste vet at en ultralydundersøkelse er et krevende matematisk regnestykke, som heldigvis for både lege og pasient er automatisert. For ikke å nevne en røntgen-tomografiundersøkelse der svært avanserte matematiske teknikker, både teoretiske og beregningsmessige, ligger bak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.