- Maten eller erotikken først

HARSTAD (Dagbladet): Kokkejenta Svarta Bjørn kom fra den nordnorske kysten og forførte rallare på Nordkalottens høyfjell. - Æ vet ikkje ka æ skal begynne med, maten eller erotikken? spør Kari Bremnes. Så starter hun sin fascinerende historie om et grepa kvinnfolk.

Halvannen time seinere mottok hun trampeklapp fra publikum i Harstad. Så pustet hun ut i storslått Harstad-natur.

- Nå er jeg helt tom. I et år har jeg jobbet med Svarta Bjørn. Derfor er jeg svært glad for at urpremieren ble vellykket. Men så har jeg også hatt dyktige folk rundt meg. Dette er ikke bare min fortjeneste, sa Bremnes til Dagbladet i går kveld.

Da hadde hun allerede mottatt gratulasjoner fra familie og festspillsjef Tove Karoline Knutsen.

- Sterkt, varmt og bevegende om en rallarlegende. En universell historie som de fleste kvinner kan nikke gjenkjennende til, mente Knutsen.

Romantikk

Kari Bremnes (42) er ikke bare en ruvende sangerinne og artist. Årets festspillkunstner i nord er også en begavet historieforteller. Det viste hun i går kveld, ikke minst ved å la Svarta Bjørn kommentere mytene om seg selv.

Underveis i sangene og monologene maner hun - på klingende nordnorsk og eggende musikk - fram levende og troverdige bilder fra Svarta Bjørns sagnomsuste år som rallarkokke.

Hun drømte om Amerikabåten og et bedre liv, men endte opp blant dyriske mannfolk på Nordkalottens høyfjell. Europas nordligste jernbane, Ofotbanen, skulle bygges. Malm skulle fraktes mellom Narvik og Kiruna.

- I ettertid er det kommet et romantisk skimmer over dette nådeløst strabasiøse livet. Slik blir det gjerne når virkeligheten blir uvirkelig nok, mener Bremnes.

Verdighet

Kari Bremnes har sjøl gransket kildematerialet, og tror fattigjenta het Anne Rebecka Hofstad, fra Nesna i Nordland.

Hun var «sterk som ei binne og mjuk som ei katte» på samme tid. Men bak hver «eneste glede finnes en sorg». Jenta ble sviktet av sin store kjærlighet, gruveslusken fra Skåne i Sverige. Siden slokte hun sorgen med alkohol og ved å forføre mannfolk i fleng. Slik ble hun en erotisk legende.

- Men hun var så mye mer, en meget spesiell kvinne. Det finnes mye verdighet og respekt i legenden om henne, sier Bremnes.

Hovedstadsfolket skal også få sjansen til å se og høre Bremnes' nordnorske rallarhistorie. Det skjer i september, på Victoria teater.

EN KVINNEHISTORIE: Kari Bremnes er i Harstad for å fortelle om rallarlegenden Svarta Bjørns eventyrlige liv.