KOMMENTARER

Sterke reaksjoner på amerikanske barneleire

Måten Trump behandler papirløse immigranter på minner om Europa. I 2018

Dette er konsentrasjonsleire, mener amerikansk historiker.

BARNELEIR: Over 3000 barn, de fleste under ti år, er denne våren internert og skilt fra sine foreldre på grensen i USA. Her spiller noen eldre gutter fotball i en leir i Brownsville, Texas. Foto: Jose Luiz Gonzales / Reuters
BARNELEIR: Over 3000 barn, de fleste under ti år, er denne våren internert og skilt fra sine foreldre på grensen i USA. Her spiller noen eldre gutter fotball i en leir i Brownsville, Texas. Foto: Jose Luiz Gonzales / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke få som de siste dagene har dratt parallellen mellom USA og Nazi-Tyskland. Ikke bare i sosiale medier. Sammenlikningen skjer i store amerikanske medier, også de som normalt støtter Trump.

Trump-administrasjonens brutale nye praksis overfor papirløse immigranter, innbyr til en slik sammenlikning når man hører historier om barn som bokstavelig talt blir revet ut av mors armer. Eller når foreldre blir beroliget med at barna bare skal få seg et bad, for så å innse at barna er bortført til ukjent sted.

Behandlingen er hjerteskjærende umenneskelig. Nesten ikke til å fatte at det skjer i et moderne demokrati. Minst 3000 barn, de fleste under 10 år, er brutalt skilt fra foreldrene sine uten tilstrekkelig omsorg og tilsyn. Det kan virke som amerikanske myndigheter heller ikke har noen plan for gjenforening. Foreldre er returnert mens barn fortsatt sitter på en nedlagt Wal-Mart i Texas.

En far tok sitt eget liv i fengselet etter å ha blitt atskilt fra sin tre år gamle sønn.

Dette er politikken til en president som er besatt av papirløse immigranter, og som omgir seg med rådgivere uten moralsk kompass.

Historikeren Andrea Pitzer som har forsket på ulike regimers bruk av konsentrasjonsleirer og som har skrevet boka «One long night; a global history of concentration camps», nøler ikke med å sette Trumps politikk inn i en slik historisk sammenheng. Hun svarer på twitter etter at mange ønsket å vite hva hun som fagperson mente om behandlingen:

«Ja, selvfølgelig er de konsentrasjonsleire. De er ikke det samme som dødsleirene nazistene opprettet, eller en gang Gulag som var leire for straffearbeid. Men det er leire som er opprettet for å straffe en spesifikk gruppe sivile gjennom masseinternering uten rettergang.»

Altså, før noen hyler opp om at sammenlikningen er usaklig hitling, les en gang til hva historikeren sier. Hennes poeng er simpelthen at regimer opp gjennom tidene har brukt konsentrasjonsleire til å internere uønskete mennesker uten lov og dom. Internering i leire er manifestasjonen av en politikk som skiller mellom oss og dem, og som ser på noen grupper mennesker som mindre verdt enn andre.

Det har skjedd i USA før. Under annen verdenskrig ble amerikanske borgere med japansk bakgrunn internert og forfulgt. Etter avskaffelsen av slaveriet ble i praksis titusener av tidligere slaver vilkårlig dømt til straffearbeid for overtredelser av lover laget for en gruppe amerikanere.

President Donald Trump har prøvd å skylle på eksisterende lovverk, men det er ingen lov som sier at man må skille foreldre og barn. Loven sier at barn ikke kan følge foreldrene i fengsel, og at det er grenser for hvor lenge barn kan være i immigrasjonsmyndighetenes varetekt. I praksis har det tidligere betydd at foreldrene blir deportert sammen med barna uten straffeforfølgelse.

Bilder av utrøstelige små barn som er brutalt revet fra foreldrene, vekker sterke følelser. Fordi det er umulig å forsvare. Det har vakt opprør langt inn i republikanernes rekker. Mens Det hvite hus siterer bibelen, siterer kritikerne grunnloven og frihetsgudinnen.

Men forsvaret for en inhuman politikk bør være ubehagelig velkjent for europeere og nordmenn.

Trump har bestemt seg for å sende et signal, heter det. Praksisen skal lære fattige og forfulgte at USA ikke er noe kjære mor. Det nytter ikke å komme trekkende med små barn og tro myndighetene vil mykne og la nåde gå for rett.

Hva er mer avskrekkende enn å ta fra foreldre barna sine?

Det har enn så lenge ikke skjedd i Europa og i Norge, ikke som praksis. Men barn interneres her. Og mindreårige behandles beinhardt for å sende signaler. Ankerbarn omtales de som, akkurat på samme måte som amerikanske myndigheter forsvarer sin praksis med at barna brukes til å gi foreldrene opphold.

Den dehumaniserende retorikken gjør at samfunnet godtar mer enn for bare noen år sida. Rasjonaliseringen tåler ikke møtet med gråtende barn og derfor må bildet avvises som en følelsesstyrt reaksjon som ikke forholder seg til realiteter.

Men hvis fornuftsbasert politikk består i å skille barn og foreldre og påføre barn lidelse, er det mulig å forsvare på annen måte enn at disse foreldrene, disse barna, er ikke så mye verdt som deg selv? For du ville aldri tålt det. Du ville ikke tålt at din tre år gamle sønn ble tatt fra deg etter en traumatisk flukt, at en baby ble revet fra brystet ditt, at du ble sendt ut av landet mens barna dine var igjen, overlatt til en uviss skjebne.

Nordmenn er trygge på at det ikke skjer dem. Derfor er det så opprørende når det er på TV. Men det skjer uten at vi løfter en finger.

Asylbarn i Norge har drevet selvskading og rømt av frykt for å bli deportert når de er 18 år. Flere norsktalende ungdommer lever på gata rundt om i Europa. Og det gjelder bare de som overlevde og ikke møtte en piggtråd på veien nordover.

Det lever nordmenn flest godt med, også de som nå protesterer mot det som skjer i USA.

I tillegg til fengsling og internering av nyankomne, i tillegg til jakten på papirløse som lever og jobber i USA, vil Trump ta statsborgerskapet fra innbyggere som har gitt uriktige opplysninger på søknaden sin, om de så har levd lenge i landet. Det er en prioritering også norske utlendingsmyndigheter har vært pålagt de siste åra. Vi må ikke tro vi er bedre enn ham.

Trumps hjerterå nye praksis har vakt sterke reaksjoner fordi brutaliteten er så synlig og vekker uhyggelige assosiasjoner. I skrivende stund, mandag kveld, ser det ut til at det blir politisk flertall for å stanse praksisen. Om det ikke skjer, er det varslet en landsomfattende demonstrasjon torsdag i USA.

Signalet Trump sender oppfattes nok av flere enn flyktninger og immigranter. Det fanges opp i Europa. Det høres i land som har blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene på dette området.

Trump flytter grenser når han forsvarer dem. De flyttes her hjemme også uten mye motstand.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer