UT AV LANDET:  Henie Onstad Kunstsenter vil kunngjøre en avgjørelse i saken om eierskapet til bildet Henri Matisse, Blå kjole i okergul lenestol fra 1937. Kunstsenteret ønsker velkommen til pressekonferanse fra vensre: Kyrre Eggen, styreleder Halvor Stenstadvold ,representant for Rosenberg-familien Christopher A. Marinello og senterets direktør Tone Hansen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UT AV LANDET: Henie Onstad Kunstsenter vil kunngjøre en avgjørelse i saken om eierskapet til bildet Henri Matisse, Blå kjole i okergul lenestol fra 1937. Kunstsenteret ønsker velkommen til pressekonferanse fra vensre: Kyrre Eggen, styreleder Halvor Stenstadvold ,representant for Rosenberg-familien Christopher A. Marinello og senterets direktør Tone Hansen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Matisse-skatt forsvinner ut av landet

Det verdifulle kunstverket «Blå kjole i okergul lenestol» som Henri Matisse malte i 1937, forsvinner til Rosenbergs arvinger.

- Henie Onstad Kunstsenters omfattende undersøkelse av saken har ført til den konklusjon at kravet er rettmessig. Dette har resultert i at HOKs styre har valgt å tilbakeføre bildet uten forbehold, sier styreleder Halvor Stenstadvold ved kunstsenteret.

Maleriet «Robe bleue dans un fauteuil ocre» er et av de viktigste utenlandske maleriene som finnes i norske museer. Det ble konfiskert av tyske nazister under andre verdenskrig og har en anslått verdi på 100 millioner kroner.

- Det er et bilde som har fulgt museet fra starten og har selvsagt vært viktig, sier direktør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum til NRK.

På 1950-tallet kjøpte Niels Onstad kunstverket og stilte det senere ut på Henie Onstad Kunstsenter. Det har vært uvisst hvem som eide maleriet før det havnet hos Niels Onstad. Siden 2012 har Paul Rosenbergs etterkommere gjort krav på å få bildet tilbakelevert, og etter det NRK har grunn til å tro, vil det nå skje.

HENIE ONSTAD: Kunstsenteret ønsker velkommen til pressekonferanse fra vensre: styreleder Halvor Stenstadvold ,representant for Rosenberg-familien Christopher A. Marinello o. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HENIE ONSTAD: Kunstsenteret ønsker velkommen til pressekonferanse fra vensre: styreleder Halvor Stenstadvold ,representant for Rosenberg-familien Christopher A. Marinello o. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi har vært gjennom mange arkiver, dokumenter og bevis i denne saken, og har kartlagt eierhistorikken så godt det har latt seg gjøre, sier Tone Hansen.Direktør Audun Eckhoff ved Nasjonalmuseet sier maleriet er helt enestående i Norge.

- Jeg kjenner ikke til at vi har så betydelige Matisse-verk. Dette er i det absolutte øverste sjiktet av utenlandske verk som vi har i norske samlinger, sier Eckhoff.

I tillegg til Henie Onstad-senterets direktør Tone Hansen vil også styreleder Halvor Stenstadvold og Christopher A. Marinello som representerer Rosenberg-familien være til stede under fredagens pressekonferanse.

(NTB)

- ET VIKTIG BILDE: Tone Hansen er daglig leder på Henie Onstad kunstsenter.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- ET VIKTIG BILDE: Tone Hansen er daglig leder på Henie Onstad kunstsenter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer