IKKE SLIPP BONDEN FRI: «Landbruket er avhengig av en helhetlig og praktisk tilnærming. Ikke blind ideologi», skriver innleggsforfatteren angående valget av ny landbruksminister. Foto: Erik Thorberg, NTB
IKKE SLIPP BONDEN FRI: «Landbruket er avhengig av en helhetlig og praktisk tilnærming. Ikke blind ideologi», skriver innleggsforfatteren angående valget av ny landbruksminister. Foto: Erik Thorberg, NTBVis mer

Matminister eller reformminister?

Jeg håper at den nye landbruks- og matminister Sylvi Listhaug skjønner at mat er viktigere enn reformer.

Debattinnlegg

FRP'S ønske om «frislipp av bonden» er en stor utfordring for landbruket. Hva skal vi med en fri bonde som gir opp å produsere mat? Erna Solberg valgte ikke ord som «økt og styrket norsk matproduksjon» da hun presenterte oppgavene til sin nye landbruksminister. Ordene hun valgte var «landbruk og reformer». Jeg håper at den nye landbruks- og matminister Sylvi Listhaug skjønner at mat er viktigere enn reformer.

Målet må være et landbruk i hele landet som gir mat på norske ressurser. Landbruk handler nemlig om at bønder forvalter ressurser der de er, slik at det kan bli mat. Glem at det heter regulering, importvern og overføringer. Blå, og særlig mørkeblå politikere får som regel allergiske reaksjoner av slike ord. Men man kommer ikke rundt det faktum at dette viktige verktøyet for en bærekraftig biologisk produksjon som foregår i et land med verdens høyeste kostnadsnivå. Få ting irriterer meg mer enn overtro på at kutt og svekkede rammebetingelser gir et styrket landbruk, bedre mat og «friere» bønder.

Jeg håper også at vår nye matminister raskt lærer hva slags enorm utvikling det har vært i landbruket de siste åra. Det har vært en produktivitetsvekst på 6 prosent de siste 10 år. Det skyldes satsing på teknologiutvikling og ny løsninger. Den satsingen har bønder tenkt å fortsette med. Men man kan ikke effektivisere oss bort fra jorda vår. Ei ku trenger om lag en fotballbane med gras i året. Det blir ikke 60 fotballbaner med gras rundt et fjøs bare fordi du stapper 60 kyr inn i det.

Frislipptanken er for øvrig bare skrivebordsfantasi. I dag er det overproduksjon svin og egg. Overproduksjon gir lavere priser. Hva med alle familiene som har satset millioner på gårdsdrifta si? De trenger ikke en storkapitalist uten produksjonsgrenser som spiser opp markedet foran dem. Vi vil vel fortsatt ha bondeid familielandbruk i Norge? Det er for øvrig for lite av storfe og lam i Norge. Men innen disse produksjonene er det per i dag ingen begrensninger. Her er det ikke noe å slippe fri. Bortsett fra opphevelse av importvern som gir lavere priser og enda færre produsenter i Norge.

Vi i Norges Bondelag er opptatt av å satse på ressursgrunnlaget vårt. Om vi sentraliserer melke- og saueproduksjon får vi ikke lenger utnyttet graset i distriktene og utmarksbeite gror igjen. Og om prisene går ned som følge av svakere tollvern, hvordan skal det lønne seg å investere i større fjøs? Landbruket er avhengig av en helhetlig og praktisk tilnærming. Ikke blind ideologi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.