Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Matoma: - Penger og status betyr ingenting

Stjerneskuddet gjør kométkarriere som DJ, men liker best å ikke bli gjenkjent på gata.

PÅ VEI MOT NYE HØYDER: 24 år gamle Tom Stræte Lagergren har i rekordfart jobbet seg opp til å bli en anerkjent DJ - i verdenseliten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ VEI MOT NYE HØYDER: 24 år gamle Tom Stræte Lagergren har i rekordfart jobbet seg opp til å bli en anerkjent DJ - i verdenseliten. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPERAEN (Dagbladet): - Pengene, suksessen, og status betyr ingenting. Det var ikke derfor jeg starta med dette.

De fleste kjenner ham som Matoma. 24-åringen fra Flisa i Hedmark, som egentlig heter Tom Stræte Lagergren, har i rekordfart jobbet seg opp til å bli en anerkjent elektronika-artist.

Han har allerede samarbeidet med verdensstjerner som Jason Derulo, Jennifer Lopez, Eminem og Enrique Iglesias. Energiske riff og tropiske rytmer har plassert ham på lista over de 100 mest spilte artistene på Spotify - i verden.

200 reisedøgn Det er lett å sammenlikne ham med Kygo.

- He-he. Musikalsk er det store forskjeller, så jeg er på ingen måte «den nye Kygo». Men jeg er veldig takknemlig over å bli nevnt sammen med ham, hvis det er det folk mener, at jeg kan nå like mange mennesker som ham, sier Lagergren til Dagbladet.

Og hedmarkingen er definitivt på god vei. I løpet av de to siste åra har han gått fra å spille på norske stundentarrangementer, til å stå foran 65 000 publikummere i Brasil.

I fjor hadde han over 200 reisedøgn, og tilsvarende mange konserter.

Kjendisstemplet - Jeg tror det handler om hardt arbeid, at jeg alltid er meg sjøl, har god energi og respekt for mennesker rundt meg. Dette statusopplegget - med kjendisene i Hollywood og sånn - er ikke viktig.

Han forteller om et arrangement han var på, der stjerner som Justin Bieber og Nicki Minaj gikk i gangene.

- Det var 40 folk rundt dem tida - de fikk aldri fred. Da tenkte jeg for meg sjøl at «sånn vil jeg ikke ha det». Og for å være ærlig tror jeg ikke det blir sånn heller. Mange kjenner igjen musikken min, få kjenner igjen ansiktet.

LIKER Å VÆRE ANONYM: - Mange kjenner igjen musikken min, få kjenner igjen ansiktet, sier Matoma. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LIKER Å VÆRE ANONYM: - Mange kjenner igjen musikken min, få kjenner igjen ansiktet, sier Matoma. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- For meg er det godt å ha den anonymiteten, innrømmer han.

24-åringen har leilighet i Los Angeles, men trives best i studiebyen Trondheim. Det var her han egentlig skulle ende opp som musikklærer, med en bachelor i musikkteknologi fra NTNU.

Nå er han verdensstjerne i stedet.

- Jada, verdensstjerne og verdensstjerne, mumler han ydmykt.

«Hedmarks store sønn» Hjemme på Flisa, en bygd med 1600 innbyggere, er han uansett en verdensstjerne. I alle fall om vi skal tro lokalavisa Glåmdalen, som like greit har døpt ham «Hedmarks store sønn».

- Alle har stort sett kjent meg siden jeg var liten. Nå blir det selvfølgelig litt ekstra oppmerksomhet hver gang jeg er hjemme, men det er jo bare stas, sier han.

- Hva sier familien?

- Bæstmora mi, hu skjønner ikke omfanget.

Matoma har brått lagt om til tjukk hedmarksdialekt.

- Jeg viste henne et bilde fra konserten Brasil, og da svarte hun bare: «Nei, detta var mye folk, Tom».

Bestemor får høre først 24-åringen forteller at han av og til spiller låter som ikke er utgitt for bestemora, i håp om å få en tilbakemelding.

I SITT RETTE ELEMENT: Matoma opptrer for publikum i fojaeen i Operaen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I SITT RETTE ELEMENT: Matoma opptrer for publikum i fojaeen i Operaen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Hun liker stort sett alt, he-he. Hun er nok stolt. Det er mamma, pappa og brodern, også, sier han.

Nå venter flere musikkprosjekter og kjendissamarbeid - uten at han vil røpe hvem. Men én ting er sikkert:

- Jeg elsker å se framover, og setter nye mål hele tida. For meg handler alt om å spre kjærlighet og musikk. Så lenge folk er glad i musikken min og får noe igjen for det, er jeg «happy».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart