PARADIS: Slik ser promoen for «Fyre Festival» ut. Et paradis som inviterer til luksus, modeller og dyr moro. Realiteten ble noe annet. Video: Fyre Festival via YouTube Vis mer Vis mer

«Fyre»

Matoma om spillejobb på Fyre Festival: - Guffent

- En av grunnene til at jeg ble booket dit var at jeg og Ja Rule skulle opptre sammen.

Den amerikanske bedrageren Billy McFarland er dømt til seks års fengsel for bedrageri etter at han forsøkte å arrangere en luksusfestival på Bahamas i 2017.

Den ferske Netflix-dokumentaren «Fyre» tar for seg både historien til McFarland og katastrofearrangementet Fyre Festival fra start til slutt. Det ble booket en rekke kjente artister til festivalen, og blant dem var den norske DJ- og musikkeksportsuksessen Tom Stræte Lagergren, bedre kjent som Matoma.

FLØY TIL BAHAMAS: Norske Matoma var en av flere verdenskjente artister som ble booket til skandalefestivalen Fyre. Foto: Jacques Hvistendahl
FLØY TIL BAHAMAS: Norske Matoma var en av flere verdenskjente artister som ble booket til skandalefestivalen Fyre. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Gledet seg

Rapperen Ja Rule medarrangerte «festivalen» sammen med McFarland, og en av Matomas mest kjente låter er «Old Thing Back», hvor Ja Rule også er gjesteartist.

- En av grunnene til at jeg ble booket dit var at jeg og Ja Rule skulle opptre sammen, sier Matoma til Dagbladet.

- Jeg hadde satt av to helger til å spille den festivalen. Alt virket greit, de hadde betalt depositum og framsto som store og skikkelige. Vi fløy til Bahamas, men var aldri på samme øy som festivalen. Så fikk jeg beskjed samme dag jeg skulle til øya at spillejobben var kansellert på grunn av kaos.

- Brutalt utnyttet

Matoma la ut bilder fra Bahamas på sosiale medier, uvitende om kollapsen som foregikk i kulissene ikke langt unna. Ifølge artisten spilte han et sted mellom 150 og 170 spillejobber det året.

Han har fått med seg «Fyre»-dokumentaren til Netflix, men har ikke sett den ennå. Han husker øyeblikket da han skjønte hva som hadde skjedd som trist.

- At folk utnytter andre på en så brutal måte, er leit. Jeg står for positivitet og glede, ikke slik oppførsel. Jeg ble utrolig skuffa da jeg fikk vite at alt hadde vært svindel. Det de holdt på med var kriminelt, så det var en litt guffen opplevelse. Jeg hadde sagt nei til flere spillerjobber for å dra dit.

Mange artister ble lurt av McFarland og teamet. Bandet Blink-182 var også blant musikerne som kansellerte.

- Slik de la fram seg selv til management og agenten min, trodde alle de hadde alt på stell. Jeg reiste dit for å spre kjærlighet og glede, men fikk ikke mulighet til det. Det som skjedde med Fyre får bransjen ta lærdom av. Jeg skjønner at dokumentaren skaper en del debatt, og det er bra, sier Matoma, som dro fra «bomturen» til Bahamas videre til konsert i San Francisco.

Klarte ikke holde luksusløfter

I 2017 lå «Fyre Festival» an til å bli årets mest glamorøse begivenhet. «Det nye Coachella», ble festivalen kalt. McFarland og medarrangør og rapper Ja Rule (Jeffrey Bruce Atkins) lovte gourmetmat, stjerneartister og luksuriøse innkvarteringer på Bahamas-øya Great Exuma, mot billetter til flere tusen dollar.

Slik ble det imidlertid ikke. Stjerneartistene trakk seg i siste liten, villaene var intet annet enn våte telt, og gourmetmåltidet besto av brødskiver med vassen ost på toppen. I løpet av kort tid kunne hele verden følge reaksjonene på sosiale medier, som blant annet sammenliknet festivalen med filmen «The Hunger Games».

Dramaet endte som nevnt med fengselsdom for McFarland, mens Ja Rule fortsatt kjemper mot et søksmål på 100 millioner dollar. Etter skandalen har han forsøkt å distansere seg fra både McFarland og festivalen, ved å si at han ikke visste om pengeproblemene.