- Matrix i museumsverdenen

Trond Giskes prestisjeprosjekt, Rockmuseet, vil også eksistere i en parallell virkelighet.

-Det blir som et Matrix i museumsverdenen. Det blir så fint å være der, at du ikke vil tilbake til den virkelige verden, sier Giske med sitt bredeste glis til Dagbladet.

På torsdagens presentasjon i Trondheim, kunne prosjektleder Arvid Esperød avsløre at senteret har ansatt canadieren Stacey Spiegle som kunstnerisk leder. Speigle er ekspert på nettløsninger der brukerne er interaktive.

Rockheim

Til verdensutstillingen i 2005 laget hans selskap et helt land med 27 byer, der nettbrukere kunne bevege seg rundt i det virtuelle landskapet.

Poenget er å få til det samme med Rockmuseet, der et basisinnhold skal være mulig for brukerne å kommentere, eget innhold kan lastes opp og konserter presenteres. Nettstedet, www.rockheim.com, vil være klart 1. august i år, og selve museumsbygget er klart sommeren 2009.

Brillene til Åge

- Nettløsningen vil være todelt, forklarer Speigle og fortsetter:

- Når du går inn på siden, vil det være en ordinær todimensjonal side med info og liknende. Derfra kan du laste ned klienten til det virtuelle magasinet, slik du gjør på de fleste online-spill.

EN ANNEN VERDEN ER MULIG: Kunstnerisk leder Stacey Spiegle, Trond Giske og prosjektleder for Rockmuseeet Arvid Esperød presenterte i går Rockmuseets ambisiøse planer. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
EN ANNEN VERDEN ER MULIG: Kunstnerisk leder Stacey Spiegle, Trond Giske og prosjektleder for Rockmuseeet Arvid Esperød presenterte i går Rockmuseets ambisiøse planer. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

Det virtuelle rockmuseet skal innholde historiske elementer fra norsk musikk, men skal også ha et dagsaktuelt preg. Og naturlig nok et blikk inn i framtida.

- Vi ser på det som en slags tidstunnel, sier Spiegle.

Og de som logger seg inn i den virtuelle verdenen, må identifisere seg.

- Slik at vi vet hvem vi har med å gjøre, sier Spiegle, før Giske skyter inn:

- Og så vi veit hvem vi skal ta dersom noen knuser brillene til Åge Aleksandersen.

100 millioner

I går presenterte Giske anbudskonkurransen for selve bygget. For ordens skyld: det som fysisk skal bygges i Trondheim. Det totale arealet blir 3300 kvadratmeter, og i tillegg skal det legges til rette for 900 kvadratmeter med øvingslokaler, scener og preproduksjonslokaler.

Bygget har en kostnadsramme på rundt 80 til 100 millioner kroner, og innholdet i museet vil bli omtrent like dyrt.

- Det vil koste mellom 60 og 80 millioner, sier Giske.

Hvor mye av det som går til canadierens parallelle virkelighet, er uklart.

- Prosjektgruppa har 6 millioner kroner i budsjett for 2007, så blir det opp til dem å disponere pengene, sier Giske.