SAMMENKOBLET: I den kommende Netflix-serien «Sense8», skapt av Andy og Lana Wachowski, er åtte mennesker koblet sammen på mystisk vis. Foto: Merie?Weismiller?Wallace/Netflix
SAMMENKOBLET: I den kommende Netflix-serien «Sense8», skapt av Andy og Lana Wachowski, er åtte mennesker koblet sammen på mystisk vis. Foto: Merie?Weismiller?Wallace/NetflixVis mer

«Matrix»-skaperne lover «gærne synske orgier» i ny Netflix-serie

Slipper snart «Sense8».

Folk på gata, altså. Noen går forbi. Noen stopper deg for å spørre hva klokka er. Og så har du tidligere «Lost»-stjerner som Naveen Andrews, sånne folk som griper tak i deg for å dele alt de har på hjertet:

— Du er ikke lenger bare deg selv. Du vil føle merkelige ting. Sinne og glede og nytelse uten grunn.

I traileren til «Sense8», den nye storsatsingen til Netflix som slippes i juni, gjør Andrews sitt absolutt beste for å forklare en stakkars kar akkurat hvor kompleks sci-fi-serien han spiller i tar mål av seg for å være.

Cirka slik:

«Grattis! Plutselig har du blitt mentalt sammenkoblet sammen med sju andre mennesker spredt over hele kloden. Dere har tilgang på hverandres kunnskaper, språk og ferdigheter. De gode nyhetene er at du dermed kan ninjatriks. De dårlige nyhetene er at alle vil drepe deg. Løp, løp. Og lykke til!» 

— Synske orgier
Bak ideen står Andy og Lana Wachowski, bedre kjent som bror/søster-duoen bak «The Matrix».

Etter en rekke nesten-flopper på kino de siste årene har de nå vendt seg mot tv-serier, og de har tydeligvis tenkt å tøye strikken så langt de klarer.

— Vi sa til Netflix at vi bare ville gjøre dette om vi fikk lov til å ha med hva som helst. Og da mener jeg hva som helst. Som gærne synske orgier med alle forskjellige kroppstyper, sier Lana i et intervju med io9 fra februar i år.

Målet er å lage «en serie om alt», fortalt gjennom åtte veldig forskjellige mennesker som fordelt over hele planeten.

— Vi forsøker å berøre noe i det menneskelige spørsmålet om hvordan vi er like og hvordan vi er forskjellige, sier hun.

— Finnes det noe universelt ved den menneskelige tilstanden, eller formes alt av kulturen? 

Ambisiøse
Denne typen hårete mål er både Wachowski-søsknenes store styrke og svakhet.

Har man fulgt filmkarrieren deres de siste årene har man garantert funnet noe å irritere seg over.

Skuffende «Matrix»-oppfølgere, tuttifruttifargede biler i «Speed Racer» eller et episk forsøk på å filmatisere den overdådige sci-fi-flettverksromanen «Cloud Atlas» som splittet publikum i rene hat/elsk-klikker.

Men dette er de samme søsknene som satte en ny standard for opptil flere filmsjangre samtidig med «The Matrix».

Ville ambisjoner, kreativt sjansespill og nybrottsarbeid er det de lever for. I blant betaler det seg, i blant ikke.

Selv når de feiler er de ofte mer interessante å følge enn flinkis-regissører som holder seg trygt innenfor etablerte rammer.

Som Lana sier i et intervju med LA Times:

— Da jeg var ung var originalitet alt, og «oppfølger» var et skjellsord. Nå er vi på det motsatte ytterpunktet, hvor folk gleder seg mer til historier de allerede vet slutten på.

Problemet er at ambisjonene deres ofte betyr filmbudsjetter med prislapper på tresifrede millionbeløp. Selv for folkene bak «The Matrix» er ikke godviljen uendelig.

Det kan virke som om Lana er smertelig klar over akkurat det.

— Vi er litt sære med tanke på at vi lager originale filmer. Hvor lenge vil det kunne vare? I dagens kulturelle klima aner jeg ikke.