Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Matt Damon vil til Norge - men kan stoppes av «Snømannen»

Vil lage «krympefilm» i Norge.

KAN STOPPES: Matt Damon vil spille inn scener til sin neste film i Norge, men kan stanses av insentivordningen. Her fra filmen «The Martian» som skaffet skuespilleren en Oscar-nominasjon. Foto: 20th Century Fox
KAN STOPPES: Matt Damon vil spille inn scener til sin neste film i Norge, men kan stanses av insentivordningen. Her fra filmen «The Martian» som skaffet skuespilleren en Oscar-nominasjon. Foto: 20th Century Fox Vis mer

(Dagbladet): Til høsten skal den Oscar-nominerte regissøren Alexander Payne begynne innspillingen av «Downsizing» med superstjernen Matt Damon i hovedrollen.

«Downsizing» er satt i en tidsalder der mennesker krympes for å gjøre de mindre ressurskrevende. Damon, som nylig ble nominert til Oscar for sin rolle i «The Martian», spiller en amerikansk mann som blir krympet og som må flytte til et av verdens nyopprettede samfunn for krympede mennesker.

Etter planen skal en betydelig del av filmen spilles inn i Norge, men på grunn av «Snømannen» kan Norges rolle i «Downsizing» henge i en tynn tråd, tror filmens norske linjeprodusent.

- Dette er en film med mer enn 200 ansatte, kjente skuespillere og en kjent regissør. Hvis ikke filmen spilles inn her, vil Norge gå glipp av betydelige inntekter og internasjonal markedsføring , sier Per Henry Borch. 

Går glipp av stjernene Begge filmene har nemlig søkt på den nyopprettede insentivordningen, som har som mål å lokke store utenlandske tv- og filmproduksjoner til Norge.

Borch, som har ansvar for delene av filmen som skal spilles inn i Norge, frykter at «Snømannen» allerede har blitt lovet store deler av insentivpotten og at Damon-filmen derfor ikke har en reel mulighet.

I NORGE: Michael Fassbender har allerede spilt inn flere scener til «Snømannen» i Oslo. Her på trikken med Michael Yates, som spiller Harry Holes «stesønn» Oleg.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
I NORGE: Michael Fassbender har allerede spilt inn flere scener til «Snømannen» i Oslo. Her på trikken med Michael Yates, som spiller Harry Holes «stesønn» Oleg. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Men hvis ikke filmen får pengestøtte vil bare landskapsbilder filmes i Norge og skuespillerne vil bli plassert i den norske naturen ved hjelp av filmeffekter, forteller Borch.

Det betyr at Matt Damon og resten av stjernegalleriet ikke kommer til Norge.

VIL TIL NORGE: Den Oscar-nominerte regissøren Alexander Payne skal ha et sterkt ønske om å filme i Norge. Foto: NTB Scanpix
VIL TIL NORGE: Den Oscar-nominerte regissøren Alexander Payne skal ha et sterkt ønske om å filme i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Planen nå er at syv til åtte prosent av filmingen skal foregå i Norge. Hvis ikke filmen blir en del av insentivordningen blir det nok kun en liten promille som blir filmet her,

- Ingen har blitt lovet noe Regjeringen satte av 45 millioner kroner til insentivordningen, en sum som flere bransjeaktører mener er for lav.

Ifølge Dagsavisen ligger det an til at «Snømannen» stikker av med hele potten. Ordningen, samt 1,5 millioner kroner fra Oslo kommune, skal ha vært blant hovedgrunnene til at Michael Fassbender nå filmer «Snømannen» i hovedstaden.

Stine Helgeland, avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt, avviser at «Snømannen» har blitt lovet noe som helst.

ROLLE: Reese Witherspoon skal spille en av hovedrollene i «Downsizing». Foto: NTB Scanpix
ROLLE: Reese Witherspoon skal spille en av hovedrollene i «Downsizing». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ingen har blitt lovet penger. Vi vurderer de fire søknadene ut fra hvem som best oppfyller kriteriene til insentivordningen, sier Helgeland.

Blant kriteriene er at produksjonene skal synliggjøre norsk kultur og natur, de skal filmes helt eller delvis her til lands og bidra til å øke antallet internasjonale filminnspillinger i Norge.

Ifølge Helgeland har de fire prosjektene til sammen søkt om 96 millioner kroner. Hun utelukker ikke at én av filmene kan stikke av med hele potten på 45 millioner kroner.

- Det kan hende at et av prosjektene får hele summen, men det vet vi ikke ennå. Det spørs hvilke prosjekter som gir best måloppnåelse, sier Helgeland.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Norsk filminstitutt behandler nå de fire søknadene og en avgjørelse er ventet i begynnelsen av mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media