Måtte amputere beinet

Arve Opsahl (77) måtte amputere beinet fra under kneet på grunn av sykdom. - Pappa er veldig sliten. Det tar tid å komme til krefter igjen etter noe slikt, sier datteren Sissel.

Arve Opsahl har lenge slitt med dårlig blodsirkulasjon i beina på grunn av sukkersyken. Han har tidligere amputert to tær.

- Pappa visste at legene måtte ta noe av beinet, men han hadde ikke trodd det ble så mye. Likevel - han hadde jo voldsomme smerter, og er veldig glad for at han slipper dem nå. Vi må bare gjøre det beste ut av det nå, mener datteren Sissel.

Under innspillingen av den siste Olsenbanden-filmen slet Opsahl med store smerter. Det bekrefter regissør Knut Bohwim.

- Han måtte ta hensyn til smertene under innspillingen, men jeg tror han var så fokusert på jobben at det døyvet smertene litt. Olsenbanden-filmen har premiere 19. februar, og jeg håper Arve blir med på den, sier Bohwim. Han har besøkt Arve Opsahl på sykehuset.

- Arve er trett, men klar og fin.

Protese

Familien til Opsahl besøker ham på Diakonhjemmet så ofte de kan. I går var de der hele dagen.

- Pappa er 77 år, men holder seg utrolig godt. Han er sterk. Vi håper at han i løpet av neste uke skal begynne på rehabiliteringen. Han venter på ledig plass på sykehusets rehabiliteringsavdeling. Pappa skal få en protese som han må lære å gå med, men vi må vente litt. Han er ikke så oppegående ennå. Men han er sprek som bare det, bekrefter datteren til hele Norges Egon.

Høyt tempo

Selv om det er ti år siden Arve Opsahl passerte pensjonsalderen, har han holdt et høyt tempo også de siste årene. Til sammen ble det 142 episoder av TV2-suksessen «Mot i brøstet» - «Mot i brøstet»-episodene var bare 30 minutter lange. - Med en filminnspilling som Olsenbanden er det noe helt annet. Man må være observant og henge med hele tida. Innspillingen foregår også over lang tid. Når man har vonde bein og helsa skranter, tar det ekstra på, uttalte Arve Opsahl da Dagbladet besøkte filmsettet til «...siste stikk» i oktober.

Etter Aud Schønemann (46 filmer) og Henki Kolstad (44 filmer) er Arve Opsahl tidenes tredje mest brukte filmskuespiller her til lands. «... siste stikk» blir hans film nummer 41.

FÅR PROTESE: Skuespillerveteranen Arve Opsahl begynner rehabiliteringen neste uke og må lære å gå med protese.