Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Taake

Måtte avlyse hele USA-turneen etter strid om 11 år gammelt bilde

Black metal-bandet Taake måtte droppe hele turneen etter massive protester fra antifascister.

MÅTTE AVLYSE: Det norske bandet Taake har måttet droppe hele turneen i USA. Her fra Øya-festivalen i Tøyenparken i 2015. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅTTE AVLYSE: Det norske bandet Taake har måttet droppe hele turneen i USA. Her fra Øya-festivalen i Tøyenparken i 2015. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er med stor beklagelse vi må informere dere om at Taakes USA-turné har blitt avlyst, skriver det norske black metal-bandet Taake på Facebook-siden sin.

Bandet har møtt massiv motstand før turneen. Bakgrunnen er at antifascistiske aktivister i organisasjonen Antifa har beskyldt Taake for hatretorikk og bruk av hakekors.

De siste ukene skal Antifa ha gått kraftig til verks for å stoppe turneen, hevder Taake. Bandet er sterkt kritiske til organisasjonen og deres fremgangsmåter.

- Det var ikke vårt ønske å avlyse turneen, men vi ble tvunget til å ta avgjørelsen, skriver Taake på Facebook.

Beskyldningene fra Antifa baseres i stor grad på et 11 år gammelt bilde fra en kjent Tyskland-konsert i 2007, hvor frontmann Ørjan «Høst» Stedjeberg gikk på scenen med et hakekors malt på brystet.

Sammenligner med McCarthy

Symbolikkbruken skapte den gangen sterke reaksjoner, og førte til at resten av Tyskland-turneen til Taake måtte avlyses.

Bandet beklaget seinere stuntet, og forklarte at det utelukkende ble gjort for å provosere.

Bandet understreker igjen at de ikke er nazistiske.

- Taake er ikke, og har aldri vært, et nazi-band, skriver de i Facebook-posten.

Nå sammenligner bandet Antifas kampanje med måten tidligere senator Joseph McCarthy jaktet på kommunister i etterkrigstidens USA.

- Disse oppviglerne vil ikke stoppe selv om de har ødelagt «enkle» mål fra Europa og andre deler av verden. Deres neste mål vil være amerikansk musikk, kunst, litteratur, teater og kino. Alt som ikke passer inn i deres verdenssyn, skriver medlemmene i bandet.

Etter en dokumentlekkasje i september ble det kjent at amerikansk etterretning nå definerer Antifa som «anarkistiske ekstremister», etter angrep på politiet, myndighetene og politiske institusjoner, skriver The Independent. Noen av aktivitetene til Antifa beskrives også som «USA-intern terrorisme».

Kritisk til arrangører

Det er bare en uke siden Taake fortalte om hvordan de har måttet hyre inn ekstra sikkerhet på sin USA-turné.

Da sa frontmann i Taake, Ørjan «Høst» Stedjeberg til Dagbladet at de ikke ville la seg stoppe.

- Av 17 planlagte konserter er kun noen få blitt avlyst. Men andre bookingaktører har kommet på banen, så foreløpig ser det ut til at vi fortsetter med full uttelling uansett, sa Stedjeberg.

Men nå har de altså måtte kaste inn håndkleet. Bandet skriver at de har forståelse for at arrangører avlyser på grunn av sikkerhet, men er samtidig kritiske til noen av arrangørene.

- Kanskje vi burde minne noen av disse arrangørene om at mange av de musikalske sjangrene som eksisterer i dag, finnes på grunn av de mange små stedene som turte å stå imot trusler og ga en stemme til de musikerne som ga oss blues og jazz, skriver bandet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!