Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ingrid Winters makeløse mismot»

Måtte droppe drømmeprosjekt

Henriette Steenstrup måtte gi opp å gjøre film av bøkene om Ingrid Winter. Nå viser det seg at filmmiljøet i Stavanger har hentet universet «hjem».

SOLGTE RETTIGHETER: Henriette Steensrup måtte gi opp å lage film om romanfiguren Ingrid Winter, sier hun til Dagbladet. Foto: NTB
SOLGTE RETTIGHETER: Henriette Steensrup måtte gi opp å lage film om romanfiguren Ingrid Winter, sier hun til Dagbladet. Foto: NTB Vis mer

At det blir spillefilm av bøkene om det kaotiske livet til den fiktive litteraturforskeren Ingrid Winter, har egentlig bare vært et tidsspørsmål.

Allerede i 2015, da forlaget Tiden ga ut forfatter Janne S. Drangsholt første bok, «Ingrid Winters makeløse mismot», var bokomslaget pyntet med lovord fra skuespiller Henriette Steenstrup, som mente boka var «det morsomste og såreste jeg har lest på lenge!»

Steenstrup, en tydelig fan, sikret seg samtidig en midlertidig rett til å utvikle universet til Drangsholt til levende bilder, gjerne kalt en opsjon, men nå viser det seg at hun måtte forkaste prosjektet. I januar 2019 kjøpte det Stavanger-baserte produksjonshuset Chezville rettighetene fra Steenstrup.

- Avtalen min gikk ut. Jeg og Maipo (produksjonsselskap, red.anm.) fikk ikke til å realisere prosjektet, sier Steenstrup til Dagbladet.

- Glad det blir film

Stavanger Aftenblad skrev nylig at Chezville er tildelt nesten 200 000 kroner i utviklingsstøtte fra Filmkraft Rogaland. Filmskaperne fra Stavanger nå i full gang med en filmtrilogi basert på de tre Winter-bøkene til Drangsholt.

Steenstrup er godt fornøyd med at siddisene har tatt over stafettpinnen.

- Det er kjempestas at det blir film av Ingrid Winter! Bøkene fortjener det. Jeg er bare glad på Janne Drangsholts vegne, og skulle selvfølgelig ønske vi hadde fått til prosjektet sammen, fortsetter hun.

- Til neste nivå

I humorboka «Ingrid Winters makeløse mismot» (2015) møter man Ingrid Winter for første gang, en gift trebarnsmor i tidsklemma, med absurde tilbøyeligheter, advokatmann og jobb som litteraturforsker ved Universitetet i Stavanger. Siden har det kommet to oppfølgere: «Winter i verdens rikeste land» (2016) og «Winterkrigen» (2018).

Filmprodusent Gary Cranner («Now It's Dark») i Chezville har alle planer om å utnytte både lokalkunnskap og lokal filmkompetanse.

- Utgangspunktet vårt er en filmtrilogi basert på de tre bøkene. Så tar vi det derfra. Vi har et unikt filmmiljø her i Stavanger og vi skal virkelig gjøre det autentisk, både miljøet, dialekt og casting. Denne gangen skal vi ta det til neste nivå, sier Cranner til Dagbladet.

Vil på audition

Steenstrup sier til Dagbladet at hun ikke har gitt opp håpet om en rolle i prosjektet.

- Hvis Ingrid Winter skal være fra Stavanger, er vel både Nina Ellen Ødegaard og Pia «tjeltis» Tjelta utmerkede kandidater, men altså, er det ett fett kommer jeg gjerne på audition, fleiper hun.

- Henriette er absolutt inne på noe, og hun er alltid velkommen, svarer Gary Cranner.

Første film om Ingrid Winter skrives av manusforfatter Johan Kaos («Pornopung»), og regisseres av «Unge Lovende»- skaperen Siri Seljeseth.

- Johan er vi glade for å ha på laget. Han balanserer veldig fint mellom all den humor og drama som bøkene representerer. Det viktig for oss. Siri har vi selvsagt også stor tro på, det er bare å se på alt hun har fått til hittil, sier Cranner.

En eventuell premiere er derimot langt unna.

- Vi satser på januar 2023, sier Cranner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media