Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Måtte endre teaterforestilling etter klage fra skipsreder

- Vi har sett oss nødt til å fjerne en plansje.

 FJERNET PLANSE:  Forestillingen «Vår ære / vår makt» fikk kritikk av Johan Fredrik Odfjell. Foto: DNS
FJERNET PLANSE: Forestillingen «Vår ære / vår makt» fikk kritikk av Johan Fredrik Odfjell. Foto: DNS Vis mer

(Dagbladet): Tidligere denne uka gikk næringslivsleder Johan Fredrik Odfjell i strupen på Den nasjonale scene i Bergen, og mener at teateret må endre stykket «Vår ære / vår makt» fordi det er ærekrenkende.

Debatten raser i Bergens Tidende (BT).

- Jeg kan bekrefte at vi har hatt møte med Johan Fredrik Odfjell på grunn av det han opplever som krenkende i forestillingen. Han opplever at måten vi har portrettert hans familie på er et stort overtramp, sa Agnete Haaland, teatersjef ved Den Nationale Scene (DNS) til BT, tirsdag.

- Feil framstilling Stykket «Vår ære / Vår makt» bygger på Nordahl Griegs «Våre ære og vår makt» som omhandler tiden under 1. verdenskrig, der mange sjømenn omkom på havet, mens mange skipsredere tjente seg rike. 

Johan Fredrik Odfjell har gått ut og ment at stykket gir feil framstilling av hans bestefar, Fredrik Odfjell, som var norsk skipsfører og skipsreder.

Odfjell opplever blant annet at oppsetningen indikerer at hans bestefar var en av rederne Nordahl Grieg hadde i tankene da han skrev «Vår ære og vår makt».

- Jeg er glad i DNS, men kunstnerisk frihet har også sine grenser. I dette tilfellet gir regissør Tore Vagn Lid en framstilling av Fredrik Odfjell, som ikke stemmer med virkeligheten, sier Odfjell til BT.

Måtte endre Nå har DNS sett seg nødt til å endre en del av forestillingen som følge av Odfjells klager.

- 1917 var det en båt ved navn Ajax som ble torpedert. Alle om bord omkom. Vi  fjernet en plansje hvor det så ut som om dette skipet var eid av Odfjell, sier Haaland til Dagbladet.

Hun presiserer at dette bare er én av 250 plansjer og at DNS ikke har endret på forestillingen.

- Odfjell ønsket primært  at vi skulle presiserer at  hans bestefar ikke var modell for en av rederne i forestillingen. Det har vi selvsagt ikke gjort. Dette handler om den kunstneriske friheten og vår rett til å tolke et materiale .

Johan Fredrik Odfjell selv mener at bestefaren ble presentert som en usympatisk figur i forestillingen.

- Jeg fikk dem til å endre en faktafeil. Blant rederi Odfjells skip var det ikke en eneste sjømann som ble tapt. Når en teatersjef går inn og endrer et stykke, så er det åpenbart at de har gjort noe feil. Min bestefar solgte skipet Ajax 18 måneder før det gikk ned, og det var viktig for meg å få fram, sier han.

 

IKKE FORNØYD: Skipsreder Johan Fredrik Odfjell mener bestefaren blir presentert som en usympatisk figur i forestillingen «Vår ære / vår makt», og får nå teaterstykket endret. Foto: NTB Scanpix
IKKE FORNØYD: Skipsreder Johan Fredrik Odfjell mener bestefaren blir presentert som en usympatisk figur i forestillingen «Vår ære / vår makt», og får nå teaterstykket endret. Foto: NTB Scanpix Vis mer