FIKK FLAGGREFS: Samtidsmuseet hengte en kunstversjon av «African Union Flag» på museets offisielle flaggstang. Da reagerte huseieren Statsbygg. NB: Bildet er kun en foreløpig skisse Samtidsmuseet laget før utstillingen ble laget. Flagget er nå fjernet. Foto: SAMTIDSMUSEET
FIKK FLAGGREFS: Samtidsmuseet hengte en kunstversjon av «African Union Flag» på museets offisielle flaggstang. Da reagerte huseieren Statsbygg. NB: Bildet er kun en foreløpig skisse Samtidsmuseet laget før utstillingen ble laget. Flagget er nå fjernet. Foto: SAMTIDSMUSEETVis mer

Måtte fjerne afrikansk flagg fra utstilling

- Kunstsensur, mener Samtidsmuseet-kurator.

(Dagbladet.no): Samtidsmuseet, en underavdeling av Nasjonalmuseet, huser for tiden en del av utstillingen «Afrika i Oslo». Dette er et kunstsamarbeid med blant annet Kunstnernes Hus og Stenersenmuseet, som viser fram verkene til 50 kunstnere fra eller med tilknytning til Afrika.

Men det ene kunstverket til Pascale Marthine Tayou falt ikke i god jord hos Statsbygg, som eier bygget Samtidsmuseet holder til i. De har bedt om at det blir fjernet, melder NRK Kulturnytt.

Bare norske flagg er lov
Tayou har gjort en vri på «African Union Flag», og brodert signaturen sin i gull tvers over flagget. Det er imidlertid ikke selve flagget Statsbygg reagerer på, men plasseringen av det. Samtidsmuseet har like godt latt det henge på den ofisielle flaggstangen, på ytterveggen til museet.

- Som eier av huset er vi forpliktet til å gjøre oppmerksom på at det finnes et lov mot dette. Det er bare det norske flagget som skal henge på flaggstangen til et offentlig bygg, sier Hege Njaa Rygh, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, til Dagbladet.no.

Samtidsmuseet har nå valgt å ta ned flagget inntil videre. Men kurator Stina Högquist mener Statsbygg bedriver kunstsensur.

- Jeg kunne aldri ha sett for meg en sånn reaksjon. Jeg ble veldig overrasket. Jeg vet jo at det finnes restriksjoner på slikt, men dette er et museum, der kunsten er det viktigste. Vi har jo hatt andre ting på fasaden før, sier Högquist.

- En kulturell ambassade
Hun presiserer at det ikke dreier seg om det offisielle «African Union Flag», men et kunstverk.

- Kunne dere ikke ha hengt det et annet sted, for eksempel på veggen inne på museet?

- Ettersom verket er et flagg, passer det bra å ha på en flaggstang. Et flagg har en veldig tydelig symbolikk. For oss viser det på en måte at museet kan framstå som en kulturell ambassade. Å være åpen og sjenerøs går hånd i hånd med hele prosjektet. Dersom flagget bare skulle henge på en vegg, ville det mistet litt av tyngden og symbolverdien. Det ville bare blitt en tekstil, mener hun.

Hege Njaa Rygh mener det ikke er opp til dem å bestemme om Samtidsmuseet får beholde flagget. De reagerte på flagget etter å ha fått en henvendelse fra en person som lurte på om plasseringen av det var tillatt.

- Vi driver ikke med kunstsensur eller kunstkritikk. Vi eier et offentlig bygg, og er nødt til å si fra. For det andre, så har ikke Nasjonalmuseet tatt opp dette med oss på forhånd, så vi har ikke fått mulighet til å diskutere det. Dessuten er det ikke vi som disponerer over norsk lov. Det er opp til UD å avgjøre om de kan få dispensasjon fra loven, sier hun.

Ber UD om dispensasjon
Statsbygg har tilbudt seg å videresende en forespørsel fra museet til UD, for å finne ut om det er noen mulighet for å få dispensasjon. Samtidsmuseet har nå takket ja til dette.

- Jeg har sendt en søknad til Statsbygg, som får gå videre med den. Jeg er innstilt på at vi må rette oss etter de instrukser vi får av byggherren. Men vi håper at dette skal ordne seg, sier avdelingsleder Frode Haverkamp ved Samtidsmuseet.

Dagbladet.no har vært i kontakt med UD for å få vite om det er åpning for en dispensasjon, men har ennå ikke fått svar på dette.