Måtte fjerne rumpekunst

Bildet ble rett og slett for mye for Universitetet i Bergen.

RUMPEKUNST:  Dette fotografiet er kjøpt inn av Koro for å pryde Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling. Men «Boken» ble for sterk kost, og måtte fjernes. Foto: Walter N. Wehus / Universitetet i Bergen
RUMPEKUNST: Dette fotografiet er kjøpt inn av Koro for å pryde Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling. Men «Boken» ble for sterk kost, og måtte fjernes. Foto: Walter N. Wehus / Universitetet i Bergen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I desember ble bildet «Boken» av kunstner Margareta Bergman fraktet fra Oslo til Bergen. Fotografiet ble hengt opp i lokalene til Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling.

Men der ble det ikke hengende lenge.

- For mye nakenhet Den 12. april skrev På Høyden at bildet måtte fjernes.

- Vi jobber på et senter hvor det er forskjellige kulturer. Forskerne reagerte på det, og mente det ikke passet inn. Det er et bilde av ei dame som ligger på magen med en bok over baken - det var for mye nakenhet, sier Kirsti Hagen Andersen til Dagbladet.

Hun er leder for Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling, og forteller at reaksjonene kom etter at bildet ble hengt på veggen.

- De som reagerte på bildet gikk til ledelsen ved Universitetet i Bergen, som fant det fornuftig å finne et nytt sted til det. Nå er det rundt en måned siden det ble flyttet, sier Hagen Andersen.

- Mislikt av muslimer Bildet ble kjøpt inn av Kunst i offentlige rom (Koro). På Høyden skriver at fotografiet er en del av serien «Slumpens ordning», og at Koros utvalgte fant plass til bildet ut fra fargene i rommet og nærheten til et bibliotek.

Hagen Andersen ble overrasket da reaksjonene kom. Det ble også professor Siri Meyer, som sitter i Universitetet i Bergens estetiske utvalg.

- Dette er et internasjonalt senter, og jeg fikk beskjed om at det var spesielt muslimer som ikke likte bildet, sier Meyer til Dagbladet.

Selv syns hun det er «et fantastisk bilde», og har nå fått et nytt sted å henge, hvor det ikke er til sjenanse.

- Det er på HF-fakultetet der det ikke er til sjenanse. Det passer godt at det henger der, hvor man er opptatt av tolkning. Bildet er litt humanistisk og underfundig. Det er sjelden alle er helt fornøyde med kunst, og sånn vil det alltid være, sier Meyer.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Bergman.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer