Måtte gå til TV2

Erling Borgen lager tv-serie om Henrik Ibsen for TV2. Med permisjon fra NRK dokumenterer han hvordan den norske dramatikeren lever på scener verden over.

Serien skal vises tre kvelder neste jul på TV2. Da vil vi blant annet få se hvordan «Peer Gynt» spilles i Bangladesh:

- Peer reiser rundt på de sju hav med liket av mor Åse, på jakt etter den sanne religion, forteller Erling Borgen.

Og slik ble «Et dukkehjem» filmatisert i Tyskland i 1944:

- Nora går tilbake til Helmer og sammen vandrer de inn i solnedgangen.

Og en amerikansk småby med 893 innbyggere lager det Borgen kaller:

- Noen helt enestående Ibsen-forestillinger.

Trist, men sjenerøst

Den gamle revolver- og kanonjournalisten skal også se Ibsen i Venezuela og Eritrea. Han gleder seg til å få lage fjernsyn om annet enn krig og elendighet.

At det skjer for TV2 og ikke hans gamle arbeidsgiver NRK, kommenterer han slik:

- Jeg gikk til fjernsynsdirektør Hans Tore Bjerkaas og tilbød ham serien. Han likte ideen, men sa nei. Finn H. Andreassen i TV2 sa ja i løpet av ett sekund. Så spurte jeg Bjerkaas om lov til å lage serien for TV2, og da sa han ja.

Det synes jeg var sjenerøst av fjernsynsdirektøren, selv om det er trist at NRK ikke ville ha den.

Borgen har permisjon fra NRK for å jobbe i sitt eget produksjonsselskap.

Hundre oppsetninger

Ideen om å lage en serie om Ibsen fikk han mens han var NRK-korrespondent i Kina - og kona Agnete Haaland, som første utenlandske skuespiller, spilte Nora i «Et dukkehjem» i Beijing.

- Da kommunistpartiets sensurkomité kom for å kontrollere oppsetningen, fant de ingen kontrarevolusjonære replikker. Men forestillingen måtte legges til tida før Maos maktovertakelse, ellers kunne det samfunnskritiske innholdet tolkes som motstand mot kommunistregimet. Da slo det meg hvordan Ibsen fortsatt kan provosere og skape debatt, sier Borgen.

Han har funnet ut at det er om lag hundre forskjellige Ibsen-oppsetninger på gang i verden nå og at den norske dramatikeren er verdens nest mest spilte - bare slått av Shakespeare.

Borgen har også intervjuet kjente skuespillere og regissører om deres forhold til Ibsen: folk som Vanessa Redgrave, Derek Jacobi, Earle Hyman, Liv Ullmann, Peter Hall og Ghita Nørby.

- Over hele verden slåss toppskuespillere om å få spille Ibsen. Da er det ganske utrolig at det er tvil om hvorvidt vi skal ha en Ibsenfestival i Norge.

Det er en skam at Norge ikke verdsetter sin store internasjonale dramatiker såpass at festivalen kommer på statsbudsjettet, smeller det fra Borgen, som i likhet med Ibsenfestivalen strever med å finansiere sitt Ibsen-prosjekt.

- Men jeg lager serien likevel, selv om jeg ikke tjener penger på den.