EN SINNSSYK JACK NICHOLSON: I samarbeid med skrekkfilmentusiastene i Blodklubben kårer Dagbladet tidenes skumleste skrekkfilm. «The Shining» fra 1980, kalt «Ondskapens hotell» i Norge, er vinneren. Video: Warner Bros. / Ingrid Cogorno Vis mer Vis mer Vis mer

«The Shining» (1980):

Måtte gjøre 127 takninger
og mistet håret av stress

«The Shining» er kåret til tidenes skrekkfilm av Dagbladets lesere.

Dagbladet har i samarbeid med skrekkfilmentusiastene i Blodklubben kåret tidenes skrekkfilm. Siden sommeren i fjor har Blodklubben presentert sine analyser av ti nominerte skrekkfilmer de mener fortjener hedersbetegnelsen «tidenes skrekk». Se alle de nominerte her

Og Dagbladets lesere har stemt. Avstemningen er nå avsluttet og vinneren er soleklar:

«The Shining», kjent som «Ondskapens hotell» på norsk, har desidert flest stemmer. Regissør Stanley Kubricks tolkning av romanen til Stephen King, er av mange ansett som en klassiker. Skrekkfilmekspertene Pål Gustavsen og Nils Brodersen i Blodklubben er ikke i tvil om at «The Shining» er en verdig vinner.

- Mister all forstand

- Dette bekrefter nok en gang filmens klassikerstatus. Nesten 40 år etter, er den like aktuell og gjør fortsatt et uforglemmelig inntrykk. En imponerende bragd bare det. Dette er en film som ikke ble like godt mottatt i sin samtid, men som etter hvert har fått sin rettmessige status som en av de helt store, uavhengig av sjanger, sier Gustavsen, og legger til:

- Vi må selvsagt ikke glemme Nicholsons vanvittige rolletolkning av den mildt sagt ustabile Jack Torrance. Et fascinerende studie av et menneske som mister all forstand, og en rolle som gjorde et uutslettelig inntrykk på oss alle.

BLODKLUBBEN: Består av Pål Gustavsen (til høyre) og Nils Brodersen, to filmentusiaster med en forkjærlighet for det skumle, ubehagelige og brutale. Blodklubben.no er en nettside dedikert til skrekkfilm. Foto: Glenn Meling
BLODKLUBBEN: Består av Pål Gustavsen (til høyre) og Nils Brodersen, to filmentusiaster med en forkjærlighet for det skumle, ubehagelige og brutale. Blodklubben.no er en nettside dedikert til skrekkfilm. Foto: Glenn Meling Vis mer

- Hva er det med The Shining som gjør at den blir sittende så godt i folks hukommelse, tror dere?

- Selve settingen er jo grunnleggende skremmende. Å være innesperret på et isolert hotell mens din kjære ektemann går fra å være en ordinær småbarnspappa til psykotisk morder. Stanley Kubricks strenge og presise registil, kombinert med Jack Nicholsons svært utagerende og intense atferd, skaper også en svært spennende dynamikk, sier Brodersen.

127 takninger

Som de skriver i nominasjonen, trekker Blodklubben fram vinnerens mange minneverdige scener. For eksempel når Shelley Duvall, som spiller Wendy, kona til Jack Torrance (Jack Nicholson) svinger mot ektemannen med et balltre. Duvall hadde en svært tøff innspilling, for Kubrick var en nådeløs regissør.

Balltre-scenen i trappa måtte skytes hele 127 ganger, noe som i lang tid var rekord i antall takninger av en enkeltscene. Etter den ekstremt tidkrevende innspillingen skal hun ha gått bort til Kubrick, og viste en neve med hår fra hodet, som hadde falt av på grunn av stress, skriver Blodklubben.

SLITEN: Shelley Duvall ble kjørt hardt av regissør Stanley Kubrick. Foto: Warner Bros
SLITEN: Shelley Duvall ble kjørt hardt av regissør Stanley Kubrick. Foto: Warner Bros Vis mer

- Filmen gir også rom for tolkninger, som for eksempel Jacks drømmeaktige vrangforestillinger, noe som gjør filmen enda mer interessant. Mystikken, den ulmende og sitrende galskapen, de eksplosive scenene til Nicholson og Kubricks geniale regi, gjør The Shining til en helt spesiell filmopplevelse. Og det tror vi den vil være om ytterligere 40 år også, sier Gustavsen.

Selv holdt Blodklubben en knapp på en helt annen film.

- Vår personlige favoritt er nok det franske mesterverket «Martyrs». Vi mener det er den komplette, moderne horrorfilmen. Den er ambisiøs, original og beinhard, og tar deg med inn i et mørke hvor en nær bunnløs og kompromissløs ondskap venter, sier Brodersen.

Resten av nominasjonslista så slik ut: