Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Måtte godta å få mindre betalt enn sine mannlige medskuespillere

Skuespiller Amy Adams snakker ut om lønnsgapet i Hollywood.

 KOLLEGAER:  Amy Adams (t.v) og Jennifer Lawrence (t.h) måtte godta å få mindre betalt enn sine mannlige medskuespillere i filmen «American Hustle» fra 2013. Her med Bradley Cooper som hadde en av hovedrollene i filmen. Foto: Scanpix
KOLLEGAER: Amy Adams (t.v) og Jennifer Lawrence (t.h) måtte godta å få mindre betalt enn sine mannlige medskuespillere i filmen «American Hustle» fra 2013. Her med Bradley Cooper som hadde en av hovedrollene i filmen. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I oktober i fjor publiserte skuespiller Jennifer Lawrence et essay på den feministiske nettsiden Lenny.

I brevet skrev Lawrence at hun fikk mindre betalt enn sine mannlige medskuespillere i filmen «American Hustle», og at hun hadde feilet i forhandlingene. 

I flere e-poster som ble lekket fra Sony ble det avslørt at Christian Bale, Jeremy Renner og Bradley Cooper fikk mer i lønn enn de kvinnelige skuespillerne. Lawrence hevdet at hun fikk vite om lønnsforskjellene ved å lese de aktuelle e-postene.

Åpner opp Filmens andre kvinnelige hovedrolleinnehaver, Amy Adams  har ikke uttalt seg i saken, før nå. 

I magasinet Allure åpner nå Adams opp om lønningsgapet, og forteller at hun måtte godta at hun fikk mindre betalt enn sine mannlige medskuespillere. 

I motsetning til sin medskuespillerinne visste hun at hun fikk mindre betalt før innspillingen startet.

- Jeg har nok gått med på mer enn jeg burde som kvinne fordi jeg følte at jeg måtte. Jeg liker ikke å slåss, og noen ganger går jeg med på ting selv om jeg vet at det ikke er til mitt eget beste, sier hun og fortsetter:

- Jeg forhandlet, og jeg prøvde å få lik lønn som de mannlige skuespillerne. Jeg følte at hvis jeg fortsatte å presse, så ville jeg ikke få muligheten, så det er min skyld, sier hun til magasinet. 

Adams forteller til magasinet at hun etter noen undersøkelser fant det skremmende å se at mange kvinner ikke er komfortable med å forhandle om lønnsøkning.

Da Lawrence publiserte sitt Essay avlyste Adams en opptreden på Today Show for å unngå spørsmål om saken. Nå som støvet har lagt seg svarer hun imidlertid på spørsmålene.

- Jeg var ikke komfortabel med å snakke om det, fordi jeg ikke synes synd på meg selv som skuespiller. Jeg føler meg veldig heldig, sier hun til magasinet.
 
FN ambassadør Adams hyller også skuespiller Emma Watson for sin innsats i saken. 

- Det er så flott det hun gjør, hun snakker ikke bare for skuespillerinner, men for kvinner over hele verden, sier hun.

Watson grunnla i 2014 kampanjen «He For She», og er goodwill-ambassadør for FNs enhet for likestilling og styrking av kvinners rettigheter.

I et intervju med People snakker Watson om lønnsgapet i Hollywood, og sier at kvinner gjerne blir stemplet som «vanskelig» eller en «diva» hvis de snakker om penger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram