Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Måtte hente fram rasisten i seg til ny rolle

Anders Baasmo Christiansen spiller asylbaron i ny komedie.

ASYLKOMEDIE: Anders Baasmo Christiansen og Olivier Mukuta spiller henholdsvis asylbaron og flyktning i «Welcome to Norway».
Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
ASYLKOMEDIE: Anders Baasmo Christiansen og Olivier Mukuta spiller henholdsvis asylbaron og flyktning i «Welcome to Norway». Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Med flyktningkrisen som bakteppe, har en av vårens norske komedier alvorlig tematikk i bunn. «Welcome to Norway» handler om et høyfjellshotell som omgjøres til asylmottak, med en nokså fordomsfull initiativtaker.

Anders Baasmo Christiansen har hovedrollen som Petter Primus, med tilnavnet «Primus Motor».

Hverdagsrasist med godt hjerte - Han er vel det man kan kalle en hverdagsrasist, sier Baasmo Christiansen.

Men ifølge skuespilleren er det er mer bak rollefiguren enn man ser ved første øyekast.

- Det er en fyr som har et godt hjerte, og som vil godt. Men alt som er fremmed er dumt og uforståelig for ham. Primus skjønner ikke at sjia- og sunni-muslimer ikke vil dele rom. «Er det så vanskelig», liksom?

Ifølge Baasmo Christiansen er det nettopp dette «Welcome to Norway» handler om.

- Når du får inn en busslast med flyktninger som har blitt behandlet som tall, står de plutselig der som ekte mennesker. Forholdet mellom Primus og den unge flyktningen Abedi er hjertet av filmen.

Høyfjellshotell som asylmottak Abedi spilles av debutanten Olivier Mukuta, som selv kom til Norge som asylsøker. Selv er Anders Baasmo Christiansen et kjent navn blant norsk filmpublikum, og var sist å se i skrekkfilmen «Villmark 2».

Primus' kone spilles av Henriette Steenstrup, som blant annet er kjent for sitt alter ego, den løsslupne forfatteren og talkshow-verten Edel Hammersmark Gjervan. I «Welcome to Norway» er hun fortvilet over ektemannens påfunn, etter at han har mislykkes med alt fra sportsbar til snøskutersafari.

- Petter er en igangsetter, han setter i gang mange prosjekter som alltid går på trynet, sier Baasmo Christiansen.

Lett gjenkjennelig antihelt For Baasmo Christiansen var det ikke vanskelig å tre inn i rollen som antihelten Primus, til tross for de mindre hyggelige karaktertrekkene.

- Det å hente fram rasisten i seg selv, det handler jo ikke om å være en fyr som konsekvent hater og frykter alt som er fremmed. Har du en dårlig dag kan det skape frykt når mediene skriver om at «nå kommer dem og tar deg».

Skuespilleren tror mange kan kjenne seg igjen i den klønete hverdagsrasisten.

- Vi er veldig mange av den typen i Norge i dag. Primus vil jo ikke selv kalle seg rasist. Som han sier, «jeg kaller svensker for mye rart, dem blir ikke sure for det», sier han.

SKREKKFILM: Anders Baasmo Christiansen (t.v.) som laboratoriumstekniker i skrekkfilmen «Villmark 2». Foto: Filmweb.
SKREKKFILM: Anders Baasmo Christiansen (t.v.) som laboratoriumstekniker i skrekkfilmen «Villmark 2». Foto: Filmweb. Vis mer

Baasmo Christiansen skryter av regissør og manusforfatter Rune Denstad Langlo, som blant annet står bak «Jag etter vind» fra 2013. De to har også jobbet sammen med «Nord», som vant kritikerprisen under Filmfestivalen i Berlin i 2009.

- Rune har skrevet rollen for meg, så jeg har vært med i manusprosessen og kjenner igjen mye av meg selv i rollefiguren, sier han, og legger til at det ikke er rasismen han kjenner seg igjen i.

- Det er heller utålmodigheten hans. Min filosofi som skuespiller er at et eller annet sted har du alt i deg, om enn bare en liten del du kan blåse opp. Men det er jo ikke dermed sagt at jeg er sånn.

Komedie om alvorlig tema Selv om asyltematikken er et betent tema for mange, er Anders Baasmo Christiansen opptatt av at «Welcome to Norway» skal få publikum til å le.

- Det er en komedie. Den tar opp veldig alvorlige temaer, men vi gjør det på en morsom måte.

- Kan denne filmen være et innspill i en større flyktningdebatt?
- Ja, jeg håper det. Poenget er at dette er en komedie, og jeg håper at den kan få et relativt stort publikum som kommer og får seg en god latter. Gjennom å kunne le så godt av dette her, kan man kanskje lære noe om temaet også. Man kan spøke med alt så lenge man vet hva man snakker om, sier Baasmo Christiansen.

- Vi hadde femti statister som er tidligere asylsøkere, og vi flirte masse under innspillingen. De syntes det var en fantastisk morsom idé. For den vi ler av er jo han som ikke skjønner hva han holder på med. Vi ler av hverdagsrasisten i oss selv.

«Welcome to Norway» har premiere 4. mars.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media