Måtte jobbe i mørket

Strenge sikkerhetstiltak rundt siste Potter-bok.

(Dagbladet.no): Om knappe seks dager lanseres «Harry Potter and the Deathly Hallows», men boka har allerede toppet salgslista til nettbokhandelen Amazon.com i flere måneder. Innholdet voktes nærmest som en statshemmelighet, og ingenting overlates til tilfeldighetene i dagene før lanseringen.

Sikkerhetsvakter utstyrt med hunder, satellittovervåkning og alarmer er blant tiltakene som tas i bruk når Harry Potters skjebne snart skal avsløres.

Satellittovervåkning

Ifølge den britiske avisa The Daily Telegraph brukes det ti millioner pund – vel 117 millioner kroner – på forberedelser for å hindre at detaljer fra boka lekker ut før den slippes 21. juli klokka 00:01.

I Storbritannia har forlaget Bloomsbury leid sikre lagringsplasser over hele landet. De beskyttes strengt av vektere utstyrt med hunder, før satellittovervåkede varebiler distribuerer bøkene til bokhandlene. Bøkene er stablet på forseglede paller utstyrt med alarm, for å hindre at noen får sneket seg til en titt.

Arbeide i mørket

For fire år siden ble sikkerhetsvakta Aaron Lambert dømt til over fire år i fengsel etter forsøk på å selge et stjålet eksemplar av «Harry Potter og Føniksorden». Med slike episoder friskt i minne er paranoiaen stor hos dem som nå håndterer boka.

Ifølge The Daily Telegraph har enkelte måttet arbeide i mørket, for å være ute av stand til å lese boka, og tyske forleggere har lagt ned forbud mot nistepakker og mobiltelefoner i trykkeriene. I USA oppbevarer bokhandelen Barnes and Noble bøkene i låste lastebiler inntil de legges ut i hyllene.

REKORD: Billettsalget til den siste Harry Potter-filmen er langt høyere enn normalt for en film med premiere i juli. Foto: FILMWEB
REKORD: Billettsalget til den siste Harry Potter-filmen er langt høyere enn normalt for en film med premiere i juli. Foto: FILMWEB Vis mer

- Strengeste vi har vært borti

- Dette er det strengeste vi har vært borti av sikkerhetstiltak rundt en bok, sier Trygve Arlind til Dagbladet.no.

Han er produktsjef i Schibstedforlagene, som distribuerer boka i Norge.

- Vi følger instruksene vi får fra forlaget i England. Det er viktig at bøkene ikke selges før ett minutt over ett, natt til lørdag. Også må vi sørge for at vi vet hvor vi har dem, nær sagt til enhver tid, forteller han.

Arlind vil ikke fortelle hvor bøkene befinner seg for øyeblikket, men forsikrer at han har kontroll på dem, og at de pakkes og sendes ut denne uka.

- Bokhandlene kan dette veldig godt. Det var like strengt både for to og fire år sida. Og det har ikke vært noen store glipper, sier han, men innrømmer at det er en spennende uke.

169 000 på kino i helga

Samtidig fortsetter Harry Potter å sette rekorder. Mens forhåndssalget av den sjuende og siste Potter-boka går unna i svimlende tempo, løper Potter-fansen verden over til kinoene for å få med seg den femte filmen i rekka.

Her i Norge kjøpte hele 169 019 mennesker kinobilletter til «Harry Potter og Føniksordenen» denne helga. Filmen inntar førsteplass på kinolista, med hele 150 000 flere besøkende enn nummer to på lista, «Die Hard 4.0».

Kinorekord

Ifølge distributøren, Sandrew Metronome Norge, er dette det høyeste billettsalget til en premierefilm i juli noensinne. Men filmen setter også rekorder i resten av verden. Den hadde kinopremiere i USA og Canada forrige onsdag, og siden da har den sopt inn billettinntekter for over 140 millioner dollar, ifølge Reuters.

Det er ny femdagersrekord for en film med premiere på en onsdag, utenom helligdagene. Den forrige rekorden hadde «Shrek 2», med 128,9 millioner i billettinntekter.

De fire første Harry Potter-filmene har i alt tjent inn over 3,5 milliarder i billettinntekter på verdensbasis.

Har du sett «Harry Potter og Føniksordenen»? Her kan du gi den ditt eget terningkast.

STRENGT: Sikkerhetstiltakene rundt Harry Potter-bøkene er strengere enn noe annet Trygve Arlind i Schibstedforlagene har vært borti.