Måtte kjøpe plass i NRK

BERGEN (Dagbladet): Festspillenes styreformann Kåre Rommetveit er ikke nådig mot NRK etter søndagens «Edvard»-prisutdeling. Han synes det er prinsipielt betenkelig at Festspillene skal subsidiere NRKs programmer og setter spørsmålstegn ved hva NRKs kulturelle forpliktelser egentlig består i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg ønsker ikke på noen måte å kritisere det konkrete arrangementet og TV-programmet. Men jeg synes det er kritikkverdig at Festspillene skal bruke av sine surt ervervede penger for å subsidiere NRKs eksponering av norske tekstforfattere og komponister. Det er en besynderlig situasjon som oppstår når Festspillene må betale NRK for å bygge opp et arrangement som Edvard-prisen. Festspillene medvirker gjerne også til denne type arrangementer, men dette er primært en mediebegivenhet som NRK bør ta det økonomiske ansvar for, sier styreformann Rommetveit.

Millionsubsidie

For at Edvard-utdelingen skulle bli arrangert, måtte Festspillene skyte inn 485000 kroner, mens organisasjonen TONO har lagt inn 1 million kroner.

- Alle synes det er positivt at komponistene og tekstforfatterne kommer fram i lyset. Men hva består egentlig NRKs kulturelle forpliktelser i når kulturlivet må være med og finansiere NRKs kulturprogrammer? Poenget med en lisensfinansiert allmennkringkaster er at den blant annet skal formidle norsk kulturliv. Men når kulturlivet selv må betale for at NRK skal oppfylle sine forpliktelser, havner man i en prinsipielt betenkelig situasjon.

Varsku

Kåre Rommetveit mener kulturlivets subsidiering av NRK er uheldig også fordi mange festivaler og festspill sliter med vanskelig økonomi.

- Jeg roper i høyeste grad et varsku på vegne av Festspillene i Bergen. Politikerne må bekymre seg for andre ting enn Bergenssangen. Vi er nå helt avhengige av øket offentlig støtte. Vi har ikke økonomisk ryggrad til å kjøre løpet svært mye lenger. Av vårt budsjett på 20 millioner kroner kommer 4,7 fra staten. Over 60 prosent er egeninndekning. Det vil si at vi er svært avhengige av sponsorer. Derved er vi veldig sårbare. Å basere seg på sponsorer kan være usikkert.

- Jeg slår alarm, men det er ingen krise. Vi har i dag et ordnet hus. Men dersom ansvarlige myndigheter ønsker at vi skal være både et kvalitetsfestspill og den viktigste norske kulturmarkeringen overfor utlandet, må de følge opp, understreker Kåre Rommetveit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer