Matte med entusiasme

Ei all-aldersbok, rik på utfordringer.

Verden er sannelig ikke så stor, sier vi gjerne, en smule overrasket, når vi treffer ukjente mennesker som kjenner noen vi kjenner fra før. Med matematikeren Eirik Newths øyne vil vi fort se at kontaktpunktene mellom oss mennesker er så mange og tette at vi slett ikke burde være så overrasket. Et vanlig norsk barn er for eksempel bare fem håndtrykk fra den amerikanske presidenten. Slik går det til: Et barn har håndhilst på mange voksne mennesker. Ganske sikkert har en av disse voksne en gang hilst på en lokalpolitiker. Denne har i sin tur hilst på en stortingspolitiker, som alle i sin tur har hilst på kongen. Kongen treffer gjerne den amerikanske president.

Lenger unna i kjeden av håndtrykk er vi ikke!

Forkjemper

Dette er et eksempel på hvordan Newth i sin siste bok «Tallenes verden» med entusiasme vil vise fram de matematiske sammenhengene i verden. Ærendet er å vekke eller nøre opp om interessen for matte hos barn. Med rette betegnes Newth som en fagformidler i særklasse, han er realfagforkjempernes trumfkort i kampen om de unges interesse. Denne boka er et oppkomme av anekdoter og eksempler som gjør det mulig å nærme seg matematikkens abstraksjoner med nytt mot. Dette forenes sjarmerende med selvironi i forhold til den nerdete siden av matte-saken.

Fengende om tall

Tallenes verden annonseres for barn i aldersgruppa 10- 15 år. Denne anmelderen, som definitivt aldri har påberopt seg professorale matteanlegg, foretrekker å kalle det ei all-aldersbok, rik på utfordringer!

Ta for eksempel for deg avsnittet om det firedimensjonale universet. Mange barn har en vanvittig kapasitet når det gjelder å tilegne seg slikt stoff, og det tjener eksperten til ære at han kommer dette vitebehovet i møte på denne sjenerøse måten.

Newths fortellinger om tallene fenger.