<strong>KONFLIKT:</strong> Jennifer Aniston er fortsatt uløselig knyttet til rollen som Rachel Green for mange. Men skuespilleren måtte nesten forlate serien halvveis i første sesong. Foto: NTB Scanpix
KONFLIKT: Jennifer Aniston er fortsatt uløselig knyttet til rollen som Rachel Green for mange. Men skuespilleren måtte nesten forlate serien halvveis i første sesong. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jennifer Aniston

Måtte nesten slutte etter første sesong

Skuespillerens tilknytning til en rivaliserende serie utløste krig mellom to TV-kanaler, ifølge TV-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

15 år etter serieavslutningen er «Friends» fortsatt et av verdens mest sette TV-programmer på strømmetjenesten Netflix. På tross av et vell av nye serier, søker mange seg fortsatt til kafeen Central Perk og New York-leilighetene til Monica, Phoebe, Joey, Ross, Chandler og Rachel.

Men rollebesetningen kunne fort sett helt annerledes ut. Jennifer Aniston, som spilte Rachel Green gjennom seriens ti sesonger, måtte nesten forlate programmet midtveis i første sesong, ifølge The Independent.

Saul Austerlitz er ekspert på popkulturell historie og forfatteren av den kommende boka «Generation Friends». I et utdrag fra boka, publisert i magasinet Entertainment Weekly, skriver han at en casting-konflikt nesten gjorde at Aniston måtte droppe rollen.

Full krig

Aniston hadde nemlig allerede filmet flere episoder av CBS-komedien «Muddling Through». Hvis serien fortsatte produksjon, hadde hun måttet gi avkall på rollen som Rachel, ifølge magasinet.

Kanalene NBC og CBS måtte knive om Aniston - og de skydde ingen midler.

Ifølge Austerlitz gikk NBC til krig mot konkurrenten. Det var produsent Warren Littlefield som tok affære.

- Etter litt fram og tilbake bestemte CBS seg for å sende «Muddling Through» på lørdagskveldene i løpet av sommeren. Da han hørte det, henvendte Littlefield seg til Preston Beckman, NBCs «sendetids-guru», med en enkel ordre: «Drep den», skriver Austerlitz i utdraget.

Beckman skal ha respondert med en diabolsk plan om å knerte den konkurrerende seriens framtid. NBC satt nemlig på en rekke originale TV-filmer basert på romanene til forfatteren Danielle Steel.

Ifølge History.com er Danielle Steel verdens mestselgende nålevende forfatter, og nummer fire på lista over historiens mestselgende forfattere - bare slått av William Shakespeare, Agatha Christie og Barbara Cartland. Hun har solgt mellom 500 og 800 millioner bøker, og ifølge CNBC har hun publisert 179 romaner.

Skviste ut konkurrenten

Fansen av filmene basert på bøkene hennes overlappet også sterkt med publikummet til «Muddling Through», som handlet om en straffedømt motelleier og familien hennes.

Det ble bestemt at filmene skulle sendes på NBC i samme tidsrom som «Muddling Through», og repriser ble planlagt for de følgende ukene, ifølge Austerlitz.

- Det var et nødvendig onde å ofre noen av seertallene filmene ellers ville oppnådd på bedre sendetidspunkter, i bytte mot å eliminere en rival til deres potensielle torsdagssuksess, skriver han.

Beckmans strategi var en suksess. «Muddling Through» ble tatt av lufta i 1994 etter bare ti episoder, og Aniston spilte Rachel Green gjennom alle de ti sesongene av «Friends».

Politimann Pat

Austerlitz skriver også at serien nesten hadde en sjuende venn ved navn «Pat the Cop». Pat var en eldre politimann som gjengen skulle treffe på stamkafeen sin, og som skulle gi dem gode råd og samtidig skape appell for et eldre publikum. Ifølge boka hatet manusforfatterne ideen så inderlig at de tryglet NBC om å få droppe karakteren. De fylte tomrommet ved å gi vennenes foreldre større roller.

Ifølge IndieWire ble også skuespiller og komiker Janeane Marie Garofalo tilbudt rollen som Monica, før teamet landet på Courteney Cox i stedet. Karakteren var også tenkt å være ganske annerledes, og ble beskrevet som «tøff, kynisk og sarkastisk» med arbeiderklassebakgrunn og ambisjoner om å starte sin egen restaurant.

«Generation Friends» kommer ut på forlaget Penguin Random House 17. september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer