Måtte punge ut for norske togvogner

Været forsinket Tom Cruise i Åndalsnes. Det ble dyrt.

SKJELLER UT CREWET: Tom Cruise skjeller ut filmcrewet under innspillingen av «Mission: Impossible 7» etter at to i crewet hadde stått for nærme hverandre. Reporter: Christian Roth Christensen Foto/video: Paramount Picures/NTB/Dagbladet Vis mer
Publisert

«Mission Impossible»-produksjonen har kjøpt to togvogner, som er brukt i Åndalsnes til å forestille Orientekspressen denne høsten, av Bane Nor. Kjøpet ble gjort via Norsk Jernbanemuseum. Det viser en salgsavtale Dagbladet har fått innsyn ifra Jernbanedirektoratet.

Tom Cruise punget ut 77 000 kroner for personvognene og har nå tatt dem med seg til England for restopptak, forteller museumsdirektør ved Norsk Jernbanemuseum, Eirik Kristoffersen.

- De har hatt et langt liv, sto og rustet og skulle egentlig destrueres av Bane Nor, men da filmproduksjonen kontaktet oss tidligere i år og sa at de trengte noen vogner i full fart, kjøpte vi inn disse to vognene, slik at de kunne kjøres på banenettet mens innspillingen foregikk, sier Kristoffersen til Dagbladet.

ETTER OVERHALING: Vognene var på plass i Åndalsnes i starten av august. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ETTER OVERHALING: Vognene var på plass i Åndalsnes i starten av august. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Trøblete vestlandsvær

Kristoffersen forteller at vognene ble solgt til Norsk Jernbanemuseum fra Bane Nor for «skrotpris». De solgte vognene videre til True North til samme kostnad, som et nullprosjekt.

- Da de ikke ble ferdig med alle opptakene på grunn av været fikk de overta vognene av oss for å gjøre etterarbeid i England. De skal hogges opp der etter at de er ferdig med dem, legger museumsdirektøren til.

Norsk Jernbanemuseum vurderte å hente en av vognene tilbake til Norge som et minne om innspillingen, forteller Kristoffersen, men kom på bedre tanker.

- De var lekk og det regnet inn i dem. I tillegg var det rust overalt, så vi droppa den ideen ganske fort, sier han.

MORO PÅ JOBB: Cruise under innspilling av «Mission Impossible» i Roma i oktober. I august og september filmet de i Hellesylt og Åndalsnes i Norge. Foto: NTB
MORO PÅ JOBB: Cruise under innspilling av «Mission Impossible» i Roma i oktober. I august og september filmet de i Hellesylt og Åndalsnes i Norge. Foto: NTB Vis mer

– Måtte bli med

Linjeprodusent i filmselskapet True North, som har tilrettelagt opptakene i Norge, Per Henry Borch, bekrefter kjøpet overfor Dagbladet, all den tid navnet hans står på salgsavtalen.

- Ble dere forsinket av været?

- Filminnspillinger er kompliserte, så vognene måtte bli med over til England av kontinuitetetsgrunner. Vi tok over dem i høst og fikk selskapet Mantena til å fikse dem opp her i Norge. Som med mye annet på film er det mest kosmetiske endringer som er gjort. «Pen langt fra, langt fra pen», heter det i vår bransje, sier Borch.

– Slo inn kniver

Ifølge Eirik Kristoffersen i Norsk Jernbanemuseum var det en del arbeid som måtte gjøres.

- De ble satt i trafikksikker stand og hjulopphenget fikk en revisjon. Deretter ble vognene foliert for å se ut som Orientekspressen. Den ene vogna ble til stuntvogn og fikk dermed et vaieroppheng på toppen. Det ble også satt inn noen «koner» som gjorde at man kunne slå inn kniver inn i vognsiden for å klatre på dem, forteller han.

I tillegg til de 77 000 kronene, som er småpenger i «Mission Impossible»-sammenheng, må Cruise så klart punge ut for transporten av vognene til England.

Les alt om innspillingen i Norge ved å klikke deg til denne samlesiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer