SKREV IKKE KRONIKK OM REKLAME En falsk kronikk ble trykket i Dagbladet lørdag 7. februar. Reklamemannen og Ap-medlemmet ble feilaktig oppført som forfatter. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
SKREV IKKE KRONIKK OM REKLAME En falsk kronikk ble trykket i Dagbladet lørdag 7. februar. Reklamemannen og Ap-medlemmet ble feilaktig oppført som forfatter. Foto: NINA HANSEN/DagbladetVis mer

- Måtte ringe Stoltenberg for å si jeg ikke skrev i fylla

Hvem har sendt falskt leserinnlegg til Dagbladet? Reklamemann Kjetil Try fikk uønsket oppmerksomhet i dag.

(Dagbladet.no): Da reklamemannen og Arbeiderparti-medlemmet Kjetil Try våknet i morges, forstod han raskt at noe var alvorlig galt.

Venner og kjente ringte med samme spørsmål: «Hvorfor tar du et krast oppgjør med Jens sin krisepakke i dagen Dagbladet?»

Try er en nær venn av statsministeren.

- Ikke min kronikk
Over en helside i Dagbladets lørdagsutgave proklameres nemlig at «Reklamen vil redde oss», med Trys signatur og bilde under tegningen av en sparegris som knuses.

- Dette har ikke jeg skrevet. Det er ikke min kronikk i det hele tatt. Det er veldig ubehagelig å være i en avis med meninger som ikke er mine, særlig når den leses av over en million nordmenn på lørdager, sier Try til Dagbladet.no.

Kronikken hevder at reklamen kan redde verden fra nedgangstidene og at regjeringens krisepakke ikke gjør nok for å redde bransjen.

Beklager på det sterkeste
Debattredaktør Simen Ekern i Dagbladet mottok leserinnlegget tidligere denne uken.

- Den kom fra en gmail-adresse med Kjetil Try sitt navn og jeg skrev litt fram og tilbake med avsenderen. Dessverre sjekket vi ikke opp godt nok, for eksempel ved å ringe Try for å få hans bekreftelse på at kronikken kom fra ham, sier Ekern til Dagbladet.no.

- Vi beklager overfor Kjetil Try på det sterkeste. Det har gått for fort i svingene i debattredaksjonen, sier Ekern.

Sint Try
Try er sint over episoden.

- Du får ta med at jeg synes dette er dårlig arbeid av Dagbladet. Om noen har lurt avisa med vilje til å trykke dette, så er det utrolig lite kreativt og morsomt, sier han.

I artikkelen varsles også et debattmøte på Litteraturhuset i Oslo, som riktignok aldri vil finne sted. Ellers kunne kronikken fungert som «gratis annonsering».

- Er dette en god jobbsøknad i reklamebransjen?

- Om de kommer til mitt firma skal de få lov å vaske dassene i 14 dager. Deretter er det rett ut igjen, sier reklamemannen.

Venn av Stoltenberg
Kjetil Try er en av statsminister Jens Stoltenbergs nærmeste venner. De to har kjent hverandre siden dagene på Oslo Katedralskole og i AUF.

- Har du diskutert saken med ham?

VENNER OG FORLOVERE Kjetil Try og Jens Stoltenberg er bestevenner. Stoltenberg var forlover i Try sitt bryllup i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.no
VENNER OG FORLOVERE Kjetil Try og Jens Stoltenberg er bestevenner. Stoltenberg var forlover i Try sitt bryllup i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.no Vis mer

- Ja, jeg ringte Stoltenberg i formiddag og advarte om at jeg ikke hadde vært full og skrevet i Dagbladet. Det er jo veldig ubehagelig å lese meninger som er langt unna mine egne, med min signatur. Kronikken harselerer med mitt parti, sier Try.

Ikke rabiat
Den kjente reklamemannen Try tror ikke at forfatteren av kronikken har ønsket å skade ham som person.

- Meningene er jo ikke helt rabiate. Dette er ikke skrevet av noen som vil at jeg skal framstå som en gal mann eller noe, men det er likefullt ikke mine meninger og jeg deler ikke synspunktene i kronikken.

- Vi skulle sjekket bedre
Debattredaktør Ekern kan ikke huske at falske innlegg har kommet på trykk i Dagbladet tidligere.

- Dette er en selvfølgelig en fare vi er klar over og naturligvis forsikrer vi oss normalt om hvem som er avsender. Vi tenkte dette var et friskt utspill fra Try, og sjekket det dessverre ikke ut.

- Dette er første og siste gang. Vi beklager veldig overfor Try, understreker Ekern.

DAGENS DAGBLADET: Den falske kronikken der Kjetil Try er satt som forfatter.
DAGENS DAGBLADET: Den falske kronikken der Kjetil Try er satt som forfatter. Vis mer