PIONER: Haifaa al Mansour er Saudi-Arabias første kvinnelige regissør. Nå kan hun vinne Oscar for sin debutfilm «Den grønne sykkelen.» Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PIONER: Haifaa al Mansour er Saudi-Arabias første kvinnelige regissør. Nå kan hun vinne Oscar for sin debutfilm «Den grønne sykkelen.» Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Måtte se film i all hemmelighet - nå kan hun vinne Oscar

- Kom du på skolen og sa at du hadde sett film hjemme var det ingen som ville være sammen med deg.

- Pappa kom ofte hjem med videofilmer, og jeg husker godt både «Snøhvit» og «Askepott». Men det var ikke noe jeg snakket om til noen. Kom du på skolen og sa at du hadde sett film hjemme var det ingen som ville være sammen med deg, sier Haifaa al-Mansour (39) da Dagbladet møter henne i Oslo.

Første Saudi-Arabiske film
Hun vokste opp i en småby i Saudi-Arabia, et land hvor all offentlig kulturdyrking var strengt forbudt, og hvor kvinner skulle holde seg ute av menns øyesyn. Film og musikk ble ansett som noe som forurenset sjelen, og de som lot seg underholde av slikt kom til helvete.

Nå er hun i Norge for å promotere sin første spillefilm «Wadja», som på norsk har fått tittelen «Den grønne sykkelen». Filmen ble først vist på filmfestivalen i Venezia i fjor, og har høstet særs gode tilbakemeldinger.

I høst ble den også offenliggjort som Saudi-Arbaias bidrag til Oscar for beste fremmedspråklige film. Det er første gangen landet stiller med et bidrag til filbransjens gjeveste prisutdeling.

- Responsen har vært over all forventning. Det har vært en veldig lang, og krevende prosess, så det er veldig godt å føle at det var verdt det.

Ble plassert i kassebil
Under innspillingen, som foregikk i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, måtte regissøren selv oppholde seg i en kassebil ved siden av settet når det var menn tilstede. Det er nemlig ikke tillatt for kvinner og menn å jobbe sammen i offentlighet.

- Jeg satt inne i bilen med en walkie-talkie og nærmest ropte ut til de som jobbet utenfor. Det var tungvint, men samtidig betydde det veldig mye for meg at vi spilte inn filmen nettopp her. Derfor måtte det bare bli slik, sier Haifaa.

I filmen får vi møte 11 år gamle Wadja som aldri føler at hun passer inn i strengt konservative samfunnet. Hun digger amerikanske poplåter som hun lytter til i smug, mens hennes jevnaldrende skolevenninner leser koranen. Til morens store forferdelse vil hun heller gå i jeans og converse-sko foran niqab. Alt hun drømmer om er en grønn sykkel, men i Saudi-Arabia er det forbudt for kvinner å sykle.

- Jeg skulle på en måte ønske at jeg var likere enn Wadja selv i min egen oppvekst, men jeg var nok ikke like tøff. På skolen var jeg veldig eksemplarisk - jeg følte at jeg måtte bevise mer enn de andre sier hun og fortsetter:

- Selv om det ikke ble snakket om visste «alle» hva familien min drev med. Det gjorde at jeg følte jeg måtte bevise at jeg faktisk var verdt noe, til tross for at vi brøt med samfunnsnormene.

«Bryter med religionen»
Responsen fra hjemlandet har i hovedsak vært positiv, men Haifaa har også møtt motstand i landet. Hun blir blant annet kritisert for å bryte med sin muslimske tro.

- Folk må få mene det de vil. Jeg kjenner Saudi-Arabia, og hadde ikke forventet noe annet. Jeg synes uansett at det er viktig å vise at dette går an - det er mulig for kvinner å realisere drømmene sine uten å bli straffet eller miste respekt.

Skal vi tror regissøren selv er likestillingen i alle fall på vei i riktig retning. I april ble det tillatt også for kvinner å sykle - vel og merket kun i parker, og under oppsyn av menn.

- Det går fremover, men det går sakte. Bare det at jeg, som kvinne nå er nominert til Oscar er jo en milepæl, så jeg håper flere nå vil la seg inspirer, og gjøre som meg, avslutter filmskaperen.

«Den grønne sykkelen» har norgespremiere 1. november.