Westworld

Måtte skrote manus da fansen gjettet handlingen. I ny trailer tar de ingen sjanser

I den nye traileren er det ikke mye å hente for dem som liker å lage teorier, mener Dagbladets TV-anmelder.

ROBOTENE er TILBAKE: Sesong to av «Westworld», HBOs kritikerroste serie om kunstig intelligens, kan sees i april. Denne reklamen ble vist under Super Bowl i USA i natt. Video: HBO Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Endelig har fansen et nytt klipp å korte ned ventetiden med, før science fiction-thrilleren «Westworld» er tilbake med sin andre sesong. Natt til mandag norsk tid ble traileren til den andre sesongen sluppet. Det skjedde under Super Bowl, finalen i amerikansk fotball, som også den største årlige sportsbegivenheten i USA.

Her røpet de også at premieren blir søndag 22. april.

Millioner av tv-tittere verden over har lurt på hva som skjer videre, siden siste episode av sesong én ble sendt i desember 2016.

Men for fans som vil lete etter hint om hva som skjer i neste sesong, tror ikke TV-anmelder i Dagladet, Marie Kleve, at det er så mye å hente i denne traileren.

- Den er mest en slags påminnelse om at «vi er her fortsatt, du har vel ikke glemt oss?», fra en tv-serie som har brukt uhorvelig lang tid på å komme med sesong to. Men vi får kanskje tilgi dem det, når første sesong var så spennende som den var!, sier Kleve.

Fullt opprør blant robotene

Serien handler om en grenseløs fornøyelsespark med westerntema, som er befolket av tenkende menneskeroboter som spiller roller fra Hollywoods western-gullalder. Robotene vet ikke selv at de er roboter, og at de tar del i et spill til glede for publikummerne som besøker fornøyelsesparken. Når spillet er over og robotene er hengt, skutt eller ligget med, frivillig eller ufrivillig, slettes minnet deres, og spillet starter på nytt.

Da sesong én sluttet, hadde de undertrykte robotene tatt over fornøyelsesparken. De hadde drept gjester og investorer, etter å ha blitt klar over sin egen virkelighet og at de var fratatt sin frie vilje.

Kleve mener den nye traileren tyder på at andre sesong vil ta opp tråden akkurat der den forrige sluttet, med fullt opprør blant robotene. To av hovedkarakterene, robotene Maeves og Dolores, startet en massakre på menneskene i parken, og Kleve mener den ser ut til å fortsette. Og ikke bare blant humanoide roboter.

- I traileren ser vi digre, mekaniske okser gå til angrep på vaktmannskapene i parken. «Vi kan brenne det ned til grunnen og deretter bygge en ny verden. Vår verden», sier Dolores. Det hinter om at serien vil fortsette å utforske undertrykking og opprørstematikk, og se på hva som skjer når de undertrykte kommer til makta. Så spørs det hvordan en robotstyrt verden vil fungere, sier Kleve.

Referanser til virkelighetens verden

TV-serien «Westworld», som nå sendes på HBO, er basert på spillefilmen med samme navn fra 1973. I sentrale roller er Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Anthony Hopkins, Ed Harris, Jeffrey Wright, James Marsden og vår egen Ingrid Bolsø Berdal.

Spekulasjonene fra fansen rundt neste sesong har vært så massiv at serieskaperne så seg nødt til å skrive om handlingen, nettopp fordi enkelte smartinger på Reddit har gjettet riktig, og dermed avslørt sentrale manustvister.

- Handlingen og tematikken høres jo helt speisa ut, men første sesong var full av interessant symbolikk og referanser til den virkelige verden, slik all god science fiction er, og jeg gjetter på at den nye sesongen vil fortsette med det. Dette handler jo om maktstrukturer og styresett, og slik sett er det hyperaktuelt, sier Kleve.

Mest sett

Hvilke karakterer som returnerer er ikke offisielt bekreftet, men foruten Dolores (Evan Rachel Wood) og Man in black (Ed Harris), er Teddy (James Marsden), Maeve (Thandie Newton) og antagligvis Bernard (Jeffrey Wright) alle forventet i den nye sesongen.

Rollefiguren til norske Ingrid Bolsø Berdal, Armistice, kan også returnere etter den blodige avslutningsscenen i siste episode av sesong én. Da Dagbladet intervjuet henne i desember var hun imidlertid usikker på om karakteren vendte tilbake.​

Serien er en av HBOs mest sette med et snittseertall på 12 millioner, ifølge Deadline.