Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Måtte ut og rydde skog

Møt den overraskede oktoberpoeten, Oddbjørn Aardalen (65).

MÅNEDENS DIKT I OKTOBER: Oddbjørn Aardalens vesle dikt imponerte juryen. FOTO: PRIVAT
MÅNEDENS DIKT I OKTOBER: Oddbjørn Aardalens vesle dikt imponerte juryen. FOTO: PRIVAT Vis mer

||| (Dagbladet.no): Oddbjørn Aardalen (65) måtte ta seg en arbeidsøkt ute i frisk luft da han fikk beskjeden om at han er månedens poet for oktober. På med ryddesaga, ut i skogen.

- Det var godt å komme seg ut i skogen og gjøre ungskogen en tjeneste. Det kjentes bra både for den og meg. Få ristet litt løs, og få all viraken og hurramegheien litt på avstand.   

Noe lite, noe stort
Oddbjørn deler månedstittelen med Ken Rune Hansen (31). Men før vi skriver mer om det, la oss se litt nærmere på Oddbjørns oktoberdikt: Draumen er lekk er stramt og lite, kun en overskrift og to linjer som slutter med at søvnen ender — men en blå skål har fanget opp deler av drømmen. Vi må spørre:

- Hva fant du i skåla da du våknet?

- Jeg fant et lite dikt. Så lite og spedt at jeg nesten ikke så det. Heldigvis tok jeg likevel vare på det, skrev det inn i sinnet og sendte det til Diktkammeret. Tenk at noe så lite skulle kunne bli månedens dikt for oktober.  

Inspirasjonen til disse linjene kom ikke fra noe spesielt, skal vi tro poeten:

- Som oftest kommer bildene brått; seilende, flyvende, eller de kan ligge på en blå skål under søvnen når jeg våkner.

Dobbel dose
Ken Rune Hansen har med Forfra skrevet det andre oktoberdiktet. De to oktoberdiktene er svært, det ene ordrikt der det andre er ordknapt. Også spennet mellom de to diktenes form, bildebruk og motiv er stort.

Ken Rune var også finalist i september, da med et sterkt dikt kalt absorpsjon. Han ønsker ikke å kommentere verken det eller forfra ytterligere enn følgende:

- Diktene er en del av en syklus. Temaene jeg tar for meg er invasjon og det å leve under forhold som er åpenbart uakseptable, sier han.

- Ken Runes diktning har jeg beundret lenge, han ruver virkelig her på DK, sier Oddbjørn Aardalen om dikterkollegaen.

DELER TITTELEN: Ken Rune Hansen.
DELER TITTELEN: Ken Rune Hansen. Vis mer

- Han skriver ut en glede, og klare og meningsfulle bilder som setter seg fast i leseren og blir der. Det er ikke for ingenting han har vært månedens poet flere ganger.

- Hva synes du om oktoberdiktet hans, Forfra?
 
- Det er bilderikt, som vanlig fra den kanten. Det er lettlest, ord faller naturlig etter ord, linjer følger linjer som ukedager. Jeg leser anger, tilgivelse, jeg leser at vi må komme videre. Dype eksistensielle tanker får mening i diktet og slutten løfter diktet opp mot novemberhimmelen. Og jeg spør: Hvem er den høflige mannen som sitter i stua vår? Slik skal et godt dikt ende.  

I godt selskap
Mens Ken Rune Hansen dukket opp som månedsfinalist første gang i 2005, er det seks år siden Oddbjørn Aardalen startet å skrive i Diktkammeret. Siden har han vært finalist sju ganger og månedens poet to ganger. I februar 2007 med diktet Om ho visste og i august 2008 med Postludium.

Underlig nok har han delt månedens-poet-æren med en annen vinner også disse andre gangene. Det skjer i godt selskap, skal vi tro poeten:

- Det er svært mange gode skrivere og dikt i Diktkammeret hver måned. Jeg er takknemlig for at jeg kan være med der. At jeg kan treffe trivelige og rause medpoeter, en utrolig dyktig diktlærer, og at Dagbladet fremdeles prioriterer lyrikk så sterkt.

Utmerkelsen til månedens poet gir ham pådriv og oppmuntring til å fortsette:

- Diktkammeret har holdt nevene sine på skuldrene mine og puffa meg framover i mange år, avslutter han.

Les alle de fem oktoberfinalistene i Diktkammeret, og de seks i Skolekammeret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media