Måtte utsette filmen da samboeren ble syk

Margreth Olin endret dokumentaren etter samboerens hjerneslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Margreth Olins dokumentarfilm om Snåsamannen Joralf Gjerstad, «Mannen fra Snåsa», har verdenspremiere i kveld på Tromsø internasjonale filmfestival. I dag ble den vist for pressen for aller første gang, til applaus fra salen.

I begynnelsen av filmen får vi se hvordan Margreth Olin midt i arbeidet med klippen får en telefon om at samboeren hennes, Roy, har falt om på gata.

Hun kaster seg i ei drosje på vei til Ullevål Universitetssykehus.

- Da samboeren min Roy ble syk den 12. juni, var vi tre uker unna å låse klippen. Noen ganger snur livet raskt. Da jeg var på vei til sykehuset ringte jeg Joralf helt spontant - sannsynligvis fordi jeg kunne, sier Margreth Olin til Dagbladet.

Tok med 22 persponer til Snåsa Da hadde hun allerede tilbragt flere uker sammen med Joralf Gjerstad hjemme på Snåsa, og filmet 22 personer som fikk oppfylt sitt ønske om å få møte mannen med de såkalte varme hendene. Joralf Gjerstad har egentlig sluttet å ta i mot folk etter 65 år, men gjorde et unntak for at Olin skulle kunne lage filmen om hans liv og hans evner.
 
Det som skjedde i fjor sommer gjorde at Olin måtte tenke annerledes om hvordan den ferdige filmen skulle bli.

PREMIEREKLAR: Margreth Olin har premiere på filmen «Mannen fra Snåsa» under Tromsø internasjonale filmfestival i kveld, og er spent på hvordan den blir møtt av publikum. Foto: Mohamed Jabaly/TIFF
PREMIEREKLAR: Margreth Olin har premiere på filmen «Mannen fra Snåsa» under Tromsø internasjonale filmfestival i kveld, og er spent på hvordan den blir møtt av publikum. Foto: Mohamed Jabaly/TIFF Vis mer

- Da dette skjedde måtte alt settes på vent, og jeg informerte alle involverte om at prosjektet ble utsatt på ubestemt tid. Filmen skulle egentlig hatt premiere i oktober, forklarer Olin.

Etter to måneder på sykehus begynte kjærestens tilstand å stabiliseres, og Olin tok fram filmen igjen.

- Var du noen gang i tvil om du skulle ta med din egen historie i filmen?

- Nei. For meg handler det om redelighet, og det er det viktigste for meg som dokumentarfilmskaper. Da dette skjedde endret min og Joralf sin relasjon seg, og det mener jeg er viktig for publikum å få vite. Joralf ringte meg hver dag i fem uker mens dette pågikk, og er nesten blitt som en bestefar for meg, sier Olin.

- Roy måtte reddes av leger Hun mener dette ville kommet fram uansett, og at det måtte med i filmen for at den skal kunne oppfattes som ekte. I slutten av filmen ser vi kjæresten Roy gå ned sykehustrappa. Han lå mange uker på sykehus.

BEHANDLING: Snåsamannen Joralf Gjerstad behandler pasient Mira, som man også får se i dokumentarfilmen. Foto: Filmweb
BEHANDLING: Snåsamannen Joralf Gjerstad behandler pasient Mira, som man også får se i dokumentarfilmen. Foto: Filmweb Vis mer

- Da dette skjedde var jeg veldig klar på at Roys liv måtte reddes av leger og kirurger, og det var også Joralf. Men Joralf var der som en støtte for meg, sier Olin.

Hun er fullt klar over at dette kan oppfattes som kontroversielt.

- Jeg går fra å være en observatør til å befinne meg midt i rekken av de som oppsøker Joralf. Det er også med i filmen for å skape en identifikasjon blant publikum. Når dette kan skje meg, så kan det kanskje skje andre også, sier Olin.

Hun er klar over at det kan oppfattes som kontroversielt.

FILMAKTUELL: Joralf Gjerstad og kona Signe. Bildet er hentet fra filmen «Mannen fra Snåsa». Foto: Filmweb
FILMAKTUELL: Joralf Gjerstad og kona Signe. Bildet er hentet fra filmen «Mannen fra Snåsa». Foto: Filmweb Vis mer

- Ja, jeg vet at det oppfattes som kontroversielt å bruke seg selv på den måten - men det har jeg også gjort i alle mine filmer, sier Olin.

- 11-åring blir frisk I filmen får vi for første gang se hva som skjer i Joralf Gjerstads møte med mennesker som kommer til ham for å få hjelp. 22 mennesker fikk være med til Snåsa. Ti av dem er med i filmen.

- Det var tøft å måtte velge, men skulle jeg tatt med alle ville filmen blitt altfor lang. Det var viktig å ta med så mange at det ble en bredde i det vi fikk se, forklarer Olin.

Flere av menneskene vi møter opplever å få hjelp for sine lidelser hos Snåsamannen - men ikke alle opplever å få hjelp.

- Det har vært viktig for meg å vise, sier Olin, som forteller at av de 22 var det flere som opplevde å få hjelp enn som ikke gjorde det. Alle som er med i filmen har sett og godkjent scenene der de selv er med.

Margreth Olin

• Dokumentarfilmskaper og spillefilmregissør fra Sunnmøre, Født 16. april 1970.

• Kjent for blant annet dokumentarfilmene Onkel Reidar, Dei mjuke hendene, Kroppen min og Ungdommens råskap.

• Har fått Amanda-prisen tre ganger, sist for filmen om asylbarn, «De Andre».

• Har verdenspremiere på sin nye film om Snåsamannen Joralf Gjerstand, «Mannen fra Snåsa», under åpningen av Tromsø internasjonale filmfestival i kveld.
 
• Flere av Olins filmer vises under den ukelange festivalen, som totalt viser 143 filmer.

• Filmen har ordinær premiere på kino i hele Norge fredag.

Olin forteller at hennes mål med filmen har vært å vise hva som faktisk skjer når Joralf Gjerstad møter andre mennesker, og å fortelle en historie om en mann som ønsker og gjøre det gode. Hun har tidligere forklart at hun mener ingenting av det som skjer i filmen ikke kan forklares.

Filmens arbeidstittel var lenge «God», men den ble til slutt hetende «Mannen fra Snåsa».

Når filmen vises for publikum for første gang i kveld er det for seks utsolgte saler, totalt 1100 personer, på Fokus Kino. Norgespremieren på filmen er fredag den 22. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer