Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Måtte vekk fra Oslo for å hylle hovedstaden

Ingen av Lillebjørns Oslo-sanger ble til i hovedstaden.

FOR OSLO: Lillebjørn Nilsen og Jan Erik Vold har sunget og skrevet mye om Oslo. De møttes for snart 45 år siden. - Jeg skulle skrive noen ord om Lillebjørn - det ble essay på 18 sider, sier Vold. Foto: Lars Eivind Bones
FOR OSLO: Lillebjørn Nilsen og Jan Erik Vold har sunget og skrevet mye om Oslo. De møttes for snart 45 år siden. - Jeg skulle skrive noen ord om Lillebjørn - det ble essay på 18 sider, sier Vold. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslopoeten og visesangeren Lillebjørn Nilsen skrev nesten ingen av de kjente sangene i Oslo.

Nå hylles han av dikteren og vennen Jan Erik Vold.

60 år før jul Om ei drøy uke fyller Lillebjørn Nilsen 60 år - i 45 av dem har han stått på en scene.

Det markerer han med å utgi sine samlede utgivelser i en boks, «Stilleste gutt på sovesal 1».

- Jeg ble glad da Jan Erik Vold ville skrive et forord, sier jubilanten.

«Tanta til Beate» 60 år og 45 av dem på scenen. I et langt essay hyller poeten og musikerne Jan Erik Vold sin venn som stor oslopoet.

- Skal jeg trekke fram én Lillebjørn-sang, må det bli «Tanta til Beate», sier Vold.

Dagbladet møter dem over en kopp kaffe i oslogryta - byen de begge har hyllet i alle år. Men Lillebjørn avslører at nesten ingen av hans kjente sanger er blitt til i hovedstaden.

- De fleste typiske oslosangene er blitt til i andre storbyer.

I andre byer «Tanta til Beate» og «Vinterbror» er blitt til i Stockholm, mens »Inn i mitt hode» og «Ild og vann i fjerde» skrev han i leiligheten til Cornelis Vreeswijk i København.

- «Alexander Kiellands Plass» skrev jeg i Hamburg, mens «Cresendo i gågata» gjorde jeg i Brussel. Oslo blir tydeligere sett fra andre byer, sier Lillebjørn.

Han har to døtre, den ene - Siri - følger i hans fotspor.

- Jeg oppfordret dem til å bli noe annet enn artister. Men når Siri kommer hjem til meg med sine musikervenner, er det akkurat som for 40 år siden.

Hyller Finn Kalvik Pete Seeger og Alf Cranner har alltid vært hans ledestjerner. Men når Lillebjørn skal nevne en jevnaldrende kollega, er det ingen av Gitarkameratene:

- Finn Kalvik er den største komponisten av oss alle. Han er blitt uglesett og mobbet, mens Benny Andersson (Abba) og Fred Åkerström så hans genuine talent.

Lillebjørn er glad for boksen «Stilleste gutt på sovesal 1» — og kaller den en kraftig buljongterning.

Mitt «universitet» Lillebjørn Nilsen framholder sin «skolegang» - i veikrysset mellom poeter som Falkeid, Vold, Økland og Club 7.

- Det var mitt «universitet». I motsetning til Idol og X-Factor-artister ble vi formet på en annen måte, sier Lillebjørn.

Det er en annen tid nå, og derfor mener han at man må stå imot kommersielle krefter.

- Det er viktig å motstå de som vil kjøpe og bruke deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!