Matte vingeslag

«Fuglane» er en fortglemt drøm

MATTIS ALENE: «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Foto: Trøndelag Teater/GT Nergaard.
MATTIS ALENE: «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Foto: Trøndelag Teater/GT Nergaard. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| TEATER: Det må være fryktelig mørkt, det øyeblikket da du ser at du står og alltid vil stå utenfor den type jevnbyrdige, ansvarlige fellesskap som voksne mennesker finner sammen i. At du er og vil være isolert og annerledes. Dette innser tusten Mattis (Øyvind Brandtzæg), en voksen mann mentalt fanget i barndommen, mot slutten av Trøndelag Teaters oppsetning av Tarjei Vesaas' «Fuglane».

Mimeaktig Hjelpeløsheten til Mattis i det han skjønner at han ikke kan gjøre noe for å gjøre det annerledes, formidles nydelig av Brandtzæg. Han er et komisk talent som ikke overraskende forvalter den blåstenkede humoren i fortellingen godt. I begynnelsen av forestillingen kan han bli overtydelig, for stor og mimeaktig i ansiktsuttrykkene. Men jo mer det rakner for Mattis, jo større tyngde får Brandtzæg i rollen.

Rytmer Gamle Scene på Trøndelag Teater er her et bakkete landskap, av to åser som en prosjektør av digitale mønstre snart gjør til skogholt, snart til bølger. Noen ganger blir skjermtuene virkelig som et landskap, andre ganger får scenografien litt for tydelig elektronisk ferniss som ikke akkurat styrker følelsen av duggfrisk skog. Regissør Harry Guttormsen bruker strikkepinnene til Mattis' søster Hege (en god Marianne Meløy) og ljåene til et kjærestepar som jobber i åkeren til å skape klakkende rytmer, og de fineste scenene i forestillingen har noe antydet danse- og drømmeaktig ved seg, samtidig som de er forankret i bygderealismen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer